VIDEO  UE condamnă pedepsele la moarte date împotriva a două femei în Iran, activiste LGBT

Uniunea Europeană a condamnat marţi sentinţele la moarte impuse de Iran împotriva a două femei, Elham Chubdar şi Zahra Sedighi Hamedani, despre care avocaţii şi grupurile pentru drepturile omului spun că sunt activiste LGBT, potrivit Reuters.

1071 afișări
Imaginea articolului UE condamnă pedepsele la moarte date împotriva a două femei în Iran, activiste LGBT

FOTO Twitter

„UE se opune - ca principiu - în mod fundamental pedepsei cu moartea în orice moment şi în orice circumstanţe şi urmăreşte abolirea universală a acesteia”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului politicii externe a UE, Josep Borrell.

„De asemenea, UE se opune cu fermitate tuturor formelor de incriminare a orientării sexuale şi a identităţii de gen”, a adăugat el.

Agenţia oficială de ştiri iraniană IRNA a anunţat în 5 septembrie că două femei au fost condamnate la moarte sub acuzaţia de „corupţie pe pământ” şi trafic de persoane.

„Corupţie pe pământ” este un termen pe care autorităţile iraniene îl folosesc pentru a se referi la o gamă largă de infracţiuni, inclusiv la cele legate de morala islamică.

În martie, liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a descris homosexualitatea ca făcând parte dintr-o „deprivare morală” răspândită în civilizaţia occidentală.

Stano a declarat că UE va continua să facă presiuni pentru ca drepturile omului să fie respectate în Republica Islamică.

„Ca parte a angajamentului nostru bilateral cu Iranul, vom continua să îndemnăm autorităţile iraniene să garanteze întreaga gamă de drepturi fundamentale pentru cetăţenii lor, indiferent de religie, convingeri, orientare sexuală sau orice alt statut”, a precizat el.

Grupurile occidentale pentru drepturile omului au criticat adesea Iranul pentru modul în care tratează problemele LGBT. Conform sistemului juridic iranian, actele gay pot fi pedepsite cu moartea.

„Vreau să ştiţi că întreaga comunitate LGBT este sub multă presiune aici în Iran. (...) Pot fi arestată în orice moment. Mă caută. Viaţa mea este în pericol”, declara activista Zahra Sedighi-Hamedani acum o săptămână, pe Twitter. „Am fost deja închisă într-un penitenciar din Iraq pentru 21 de zile pentră că sunt lesbiană. Mi-au pus în cârcă şi alte acuzaţii pentru a mă putea ţine acolo”, a mai spus tânăra. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici