UE contestă decizia justiţiei europene de a retrage Hamas de pe lista grupărilor teroriste

Uniunea Europeană a decis luni să conteste în apel decizia recentă a justiţiei europene care prevedea retragerea Hamas de pe lista organizaţiilor teroriste întocmită de UE, a anunţat o purtătoare de cuvânt.

138 afișări
Imaginea articolului UE contestă decizia justiţiei europene de a retrage Hamas de pe lista grupărilor teroriste

UE contestă decizia justiţiei europene de a retrage Hamas de pe lista grupărilor teroriste (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această decizie a fost adoptată la începutul unei reuniuni de la Bruxelles în cursul căreia miniştrii Afacerilor Externe trebuie să discute despre consolidarea luptei împotriva terorismului, a precizat Susanne Kiefer, o purtătoare de cuvânt a Consiliului, care reprezintă statele.

Justiţia europeană a anulat la 17 decembrie, pentru viciu de procedură, înscrierea mişcării palestiniene pe lista UE cu organizaţii teroriste, în care a fost introdusă în decembrie 2001, în urma atentatelor de la 11 septembrie din Statele Unite.

Tribunalul a apreciat că această înscriere pe listă a fost fundamentată "nu pe fapte examinate şi reţinute în decizii ale autorităţilor naţionale competente, ci pe acuzaţii extrase din presă şi de pe Internet", contrar jurisprudenţei.

Efectele interzicerii Hamas, inclusiv îngheţarea activelor sale în Europa, vor fi menţinute provizoriu în aşteptarea deciziei în apel. Justiţia europeană nu se va pronunţa însă probabil mai devreme de un an.

Atât Comisia Europeană, cât şi Parisul şi Londra au reacţionat atunci la această decizie reafirmând că UE consideră în continuare Hamas "organizaţie teroristă" şi precizând că vor face apel.

Hamas însă a calificat luni drept "act imoral" apelul declarat de UE împotriva deciziei justiţiei europene. "Încăpăţânarea UE de a înscrie Hamas pe lista organizaţiilor teroriste este un act imoral, care reflectă subiectivitatea UE în ansamblul său în favoarea ocupantului israelian şi care oferă acestuia o acoperire pentru crimele sale împotriva poporului palestinian", a declarat Sami Abu Zuhri, un purtător de cuvânt al grupării din Gaza.

În interiorul grupării palestiniene, decizia justiţiei din decembrie a fost văzută ca un semn de destindere şi o posibilă revenire ca interlocutor legitim pe scena regională, marcată de abuzurile grupărilor jihadiste radicale, de care Hamas se delimitează.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici