UE denunţă atitudinea Marii Britanii, în contextul disputei privind statutul ambasadorului european

  • Uniunea Europeană denunţă atitudinea Guvernului Boris Johnson, în contextul disputei privind statutul ambasadorului european.
  • Marea Britanie refuză să îi acorde statut diplomatic deplin ambasadorului UE la Londra, Joao Vale de Almeida.
  • Cerem un cadru diplomatic bazat pe reciprocitate, în sensul cooperării şi aplicării Acordului post-Brexit", a transmis Serviciul European de Acţiune Externă.
1256 afișări
Imaginea articolului UE denunţă atitudinea Marii Britanii, în contextul disputei privind statutul ambasadorului european
Uniunea Europeană a criticat dur atitudinea Guvernului Boris Johnson, pledând pentru respectarea principiului reciprocităţii în relaţiile bilaterale, inclusiv pentru aplicarea Acordului post-Brexit, în contextul refuzului Londrei de a acorda statut diplomatic deplin ambasadorului european.
 
Marea Britanie refuză să îi acorde statut diplomatic deplin ambasadorului UE la Londra, Joao Vale de Almeida, argumentând că acest lucru ar însemna echivalarea rolului reprezentantului unei organizaţii internaţionale cu cel al ambasadorilor naţiunilor, conform BBC.
 
Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, i-a scris ministrului britanic de Externe, Dominic Raab, exprimând "preocupări grave". Criza va fi dezbătută luni de miniştrii de Externe ai statelor Uniunii Europene.
 
Atitudinea Guvernului Boris Johnson a fost criticată chiar şi de politicieni britanici. "Este ceva meschin. Noul preşedinte american Joe Biden asumă angajamentul de consolidare a alianţelor, iar noi ajungem la dispute prosteşti care nu vor ajuta la consolidarea securităţii şi la cooperarea comercială. Noi suntem mai buni de atât", a comentat deputatul conservator britanic Tobias Ellwood.
 
"Marea Britanie cunoaşte foarte bine statutul UE în relaţiile internaţionale, a acceptat şi a susţinut acest statut în timp ce era membră a Uniunii Europene. Nu s-a schimbat nimic de la retragerea Marii Britanii din UE care să justifice schimbarea poziţiei britanice. Cerem un cadru diplomatic bazat pe reciprocitate, în sensul cooperării şi aplicării Acordului post-Brexit", a transmis Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS).
 
Negociatorul UE pe tema Brexit, Michel Barnier, a avertizat Guvernul de la Londra să fie "foarte atent" cu viitoarele măsuri. "Eu ştiu schimbările de atitudine ale autorităţilor britanice, uneori este mai mult de atât, tratând UE ca organizaţie internaţională. În opinia mea, ar fi înţelept ca Marea Britanie să găsească o soluţie inteligentă", a subliniat Barnier, conform site-ului Politico.eu.
 
Pe fondul criticilor, un purtător de cuvânt al Guvernului de la Londra a comunicat că "discuţiile continuă cu UE", dar "rezultatul nu poate fi anticipat". "Discuţiile vor continua şi asigurăm că delegaţia UE va primi privilegiile şi imunităţile necesare pentru a li se permite să desfăşoare în totalitate activităţile diplomatice", a subliniat Downing Street.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici