UE exprimă preocupări privind criza politică din Israel şi cere decizii bazate pe consens

Uniunea Europeană a exprimat preocupări, miercuri, privind criza politică generată de reforma sistemului judiciar din Israel şi a îndemnat Guvernul Benjamin Netanyahu să acţioneze pe baza consensului larg.

168 afișări
Imaginea articolului UE exprimă preocupări privind criza politică din Israel şi cere decizii bazate pe consens

"Uniunea Europeană urmăreşte atent şi cu preocupare evoluţiile asociate reformelor judiciare din Israel. Relaţiile UE-Israel se bazează pe valori comune, printre care se numără separaţia puterilor în stat şi normele statului de drept, iar justiţia independentă este un element esenţial pentru asigurarea unui sistem eficient de verificări şi echilibru. Chiar dacă aranjamentele specifice din reforma judiciară şi amploarea acestora trebuie decise de israelieni, este important ca valorile centrale pe care este bazat parteneriatul nostru să fie menţinute", anunţă Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS), conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Uniunea Europeană îndeamnă Guvernul Benjamin Netanyahu să încerce să obţină "un larg consens" şi să aplice un proces "integrant". "Este important să fie obţinut un compromis care să fie acceptabil de către cetăţenii israelieni şi de partidele politice. Dezbaterile în curs şi manifestaţiile sunt un semnal că o parte considerabilă a populaţiei israeliene este preocupată de reforme şi că Israelul este o democraţie vibrantă", subliniază Serviciul European de Acţiune Externă.

Parlamentul Israelului a aprobat un proiect de lege prin care limitează prerogativele sistemului judiciar de examinare a activităţilor guvernamentale, pe fondul protestelor masive din ultimele luni. Noua lege prevede încetarea analizării de către instanţe judiciare a unor decizii cu caracter administrativ aprobate de funcţionari guvernamentali. Iniţiativa a fost criticată intens de partidele de opoziţie, precum şi de parteneri internaţionali, precum Statele Unite şi Marea Britanie.

Curtea Supremă de Justiţie din Israel urmează să analizeze mai multe moţiuni prin care este contestată noua lege. În plus, pe fondul intensificării disputelor politice, Curtea Supremă de Justiţie va examina o moţiune depusă de un grup civic prin care este solicitată demiterea premierului Benjamin Netanyahu din cauza unui presupus caz de conflict de interese. Organizaţia Fortăreaţa Democraţiei argumentează că Netanyahu este în situaţie de conflict de interese, întrucât modifică normele judiciare deşi este vizat de procese penale pentru corupţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici