UE exprimă solidaritate cu Ucraina şi cere Rusiei să diminueze presiunile militare

Uniunea Europeană este solidară cu Ucraina şi cere Rusiei să reducă presiunile militare asupra acestei ţări, a afirmat miercuri Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, după o conversaţie cu ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

339 afișări
Imaginea articolului UE exprimă solidaritate cu Ucraina şi cere Rusiei să diminueze presiunile militare

„Am discutat telefonic în această dimineaţă cu ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, în contextul continuării coordonării strânse din cauza consolidării forţelor militare ruse. Uniunea Europeană susţine cu fermitate Ucraina. Suntem pregătiţi să oferim asistenţă pentru intensificarea rezilienţei faţă de ameninţările hibride şi cibernetice", a declarat, prin Twitter, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

„Josep Borrell Fontelles a discutat cu ministrul de Externe al Ucrainei şi a transmis că Uniunea Europeană este determinată să continue apelurile adresate Rusiei de a reduce tensiunile şi a retrage forţele militare", a comunicat Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS).

„În discuţia cu Josep Borrell, am abordat modalităţi prin care comunitatea transatlantică să împiedice o nouă agresiune a Rusiei. Mesajul meu către ţările membre UE este clar: oricare ar fi preţul de acum al acţiunilor în sensul descurajării, va fi mereu mai mic decât preţul viitor al opririi unui nou război", a declarat, la rândul său, Dmytro Kuleba, prin Twitter.

Rusia este acuzată că a mobilizat zeci de mii de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie.

Moscova susţine că nu pregăteşte niciun atac, denunţând însă intensificarea activităţilor militare NATO şi intenţiile de extindere spre est. Rusia solicită garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice.

NATO intenţionează să organizeze o nouă reuniune cu Rusia pentru găsirea unei soluţii acceptabile pentru ambele părţi, a declarat marţi secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici