UE îşi propune să lanseze o misiune navală în Marea Roşie până la jumătatea lunii februarie

Statele membre UE doresc să lanseze o misiune în Marea Roşie până la jumătatea lunii februarie pentru a proteja navele de atacurile miliţiilor Houthi din Yemen, susţinute de Iran, şi ar putea decide miercuri structura de comandă a acesteia, a declarat şeful UE pentru politică externă, Josep Borrell.

410 afișări
Imaginea articolului UE îşi propune să lanseze o misiune navală în Marea Roşie până la jumătatea lunii februarie

Numeroşi transportatori au deviat navele în urma atacurilor militanţilor Houthi, care controlează o mare parte din Yemen şi spun că acţionează în semn de solidaritate cu palestinienii în timp ce Israelul şi Hamas duc un război în Gaza.

"Nu toate statele membre vor fi dispuse să participe, dar nimeni nu va obstrucţiona", a declarat Borrell înainte de o reuniune a miniştrilor Apărării din Uniunea Europeană.

El a declarat că obiectivul de miercuri este de a alege o naţiune lider şi de a sublinia unde va fi amplasat sediul misiunii, cine va participa şi cu ce mijloace.

Statele Unite şi alte ţări au lansat în decembrie o misiune pentru a diminua temerile că ameninţările grupării Houthi pe una dintre principalele artere maritime comerciale ale lumii ar putea afecta economia globală.

Însă unii aliaţi ai SUA, în special ţările europene, au exprimat rezerve cu privire la acest plan, în cadrul căruia SUA şi Marea Britanie au lansat atacuri aeriene asupra poziţiilor Houthi, şi au respins ideea de a fi sub comanda Washingtonului.

Borrell a declarat că operaţiunea UE se va numi Aspides şi că va avea scopul de a proteja comerţul, dar nu va participa la lovituri împotriva Houthi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici