UE salută o "cotitură istorică" în relaţiile dintre Statele Unite şi Cuba

Uniunea Europeană a salutat, miercuri seara, o "cotitură istorică" în relaţiile diplomatice dintre Statele Unite şi Cuba. "Astăzi, un nou zid a început să se dărâme", a apreciat, într-un comunicat, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, adăugând că cele 28 de state membre speră, la rândul lor, în reînnoirea relaţiilor "cu întreaga societate cubaneză".

217 afișări
Imaginea articolului UE salută o "cotitură istorică" în relaţiile dintre Statele Unite şi Cuba

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Drepturile omului rămân în centrul politicii UE faţă de Cuba", a insistat ea.

Relaţiile dintre UE şi Cuba sunt suspendate, oficial, din 2003, când regimul castrist a închis 75 de disidenţi în urma îndemnurilor Europei în favoarea unui respect mai mare pentru drepturile omului.

În februarie, cele 28 de state membre UE au aprobat deschiderea unui dialog pentru normalizarea relaţiilor cu Cuba, cu scopul de a încuraja Havana să continue reformele în domeniul drepturilor omului.

Această propunere a fost acceptată în martie de Cuba, care doreşte ca UE să abandoneze "poziţia sa comună" - în vigoare din 1996 - ce condiţionează cooperarea europeană cu regimul comunist de înregistrarea unor progrese democratice, în special în materie de drepturi civice.

Delegaţii ale UE şi Cubei negociază din mai asupra unui "Acord de dialog politic şi cooperare".

Cuba a cerut la 9 decembrie amânarea sine die a celei de-a treia sesiuni a negocierilor vizând normalizarea relaţiilor sale cu Uniunea Europeană, prevăzute iniţial la 8 şi 9 ianuarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici