UE şi Marea Britanie se contrazic pe BREXIT. Avertismentul dat de Theresa May: ce se va întâmpla cu europenii care vor veni în Regat după luna martie 2019

Premierul britanic Theresa May a avertizat, joi, că europenii care vor veni în Marea Britanie după Brexit ar putea să-şi piardă unele drepturi, indicând un dezacord cu Uniunea Europeană în legătură cu statutul cetăţenilor în perioada de tranziţie, relatează site-ul agenţiei Reuters.

7972 afișări
Imaginea articolului UE şi Marea Britanie se contrazic pe BREXIT. Avertismentul dat de Theresa May: ce se va întâmpla cu europenii care vor veni în Regat după luna martie 2019

UE şi Marea Britanie se contrazic pe BREXIT. Avertismentul dat de Theresa May: ce se va întâmpla cu europenii care vor veni în Regat după luna martie 2019

Potrivit cerinţelor Blocului comunitar, cele trei milioane de cetăţeni europeni din Marea Britanie ar trebui să rămână eligibili pentru aceleaşi drepturi, până la sfârşitul perioadei de tranziţie. Însă Theresa May a sugerat că europenii care vor veni după luna martie a anului viitor vor fi trataţi în mod diferit.

"Oamenii care au venit în Marea Britanie când eram membri ai UE şi-au creat anumite aşteptări - au făcut o alegere de viaţă. Afirm foarte clar că există o diferenţă între acei oameni care au venit înainte de ieşirea noastră (din UE) şi cei care vor veni atunci când ştiu că Marea Britanie nu mai este membră a UE", a spus May, care se află într-o vizită oficială în China.

Philippe Lamberts, parlamentar european care este implicat în activităţile pentru Brexit, a declarat: "Drepturile cetăţenilor vor fi un punct de negociere şi dorim să ne exprimăm poziţia fermă în privinţa acestui subiect ... faptul că noile dispoziţii vor intra în vigoare numai după încheierea perioadei de tranziţie".

Mulţi susţinători ai Brexit şi-au manifestat îngrijorarea că rezultatul referendumului ar putea avea un impact scăzut în privinţa facilităţilor obţinute de către Marea Britanie după ieşirea din Uniunea Europeană.

"Cetăţenii nu au votat pentru ca nimic să nu se schimbe după ieşirea din UE. Ceea ce facem acum este să ne îndeplinim obiectivul pe care l-au cerut britanicii din partea guvernului, acela de a respecta angajamentul privind Brexit. Nu vorbim despre ceva care poate continua la infinit ... ieşim din Uniunea Europeană. Va exista o perioadă de ajustare pentru companii - şi pentru guvern - în vederea schimbărilor care trebuie făcute", a declarat Theresa May.

La 15 decembrie 2017, liderii Uniunii Europene au acordat mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregăti discuţiile privind relaţiile viitoare, din punct de vedere comercial şi al securităţii. S-a ajuns la un acord privind factura de Brexit, chestiunea graniţei irlandeze şi drepturile cetăţenilor din UE.

Guvernul condus de către Theresa May urmează să-şi prezinte viziunea asupra unei viitoare înţelegeri comerciale, apoi vor începe discuţiile substanţiale în privinţa relaţiei UE-Marea Britanie, din punct de vedere comercial şi al securităţii. Comisia Europeană vrea ca perioada de tranziţie post-Brexit să se încheie până la 31 decembrie 2020.

David Davis: Londra va solicita dreptul de a încheia noi acorduri comerciale în perioada de tranziţie

Marea Britanie va solicita dreptul de încheia noi acorduri comerciale în perioada de tranziţie în relaţia cu UE post-Brexit, a declarat David Davis, ministrul pentru Brexit, după ce un oficial de la Bruxelles a semnalat că Londrei îi va fi interzis să implementeze noi acorduri fără permisiunea UE.

"Principalul domeniu pentru mine (...) este chestiunea dreptului nostru de a semna acorduri comerciale în timpul perioadei de tranziţie, astfel încât să le putem introduce în vigoare imediat după ieşirea noastră", a declarat Davis în Parlamentul de la Londra, precizând că acesta va fi una din principalele solicitări ale Marii Britanii în cadrul negocierilor cu UE, informează agenţia de ştiri Reuters.

"Acesta este un avantaj masiv pentru Regatul Unit", a adăugat ministrul britanic.

Pe de altă parte, Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, a declarat, luni, că Marea Britanie nu va avea dreptul de a implementa noi acorduri internaţionale, inclusiv comerciale, fără permisiunea Uniunii Europene, adăugând că Londra va trebui să-şi îndeplinească obligaţiile ce decurg din acordurile existente.

"Ca parte a tranziţiei, Marea Britanie va rămâne legată de obligaţiile ce decurg din acordurile internaţionale UE existente, de exemplu în domeniile comerţului şi aviaţiei", a declarat Barnier, potrivit site-ului de ştiri Politico.eu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici