UE susţine perspectivele de integrare ale Balcanilor de Vest, contracarând influenţele Chinei şi Rusiei

  • UE susţine perspectivele de integrare ale Balcanilor de Vest, contracarând influenţele Chinei şi Rusiei
  • Uniunea Europeană reafirmă "susţinerea fără echivoc" a perspectivelor europene pentru Balcanii de Vest
  • Diplomat UE: "Le transmitem" ţărilor din Balcanii de Vest că "nu pot coopera cu Rusia şi China când le convine acest lucru"
840 afișări
Imaginea articolului UE susţine perspectivele de integrare ale Balcanilor de Vest, contracarând influenţele Chinei şi Rusiei

UE susţine perspectivele de integrare ale Balcanilor de Vest, contracarând influenţele Chinei şi Rusiei

Uniunea Europeană a anunţat miercuri seară susţinerea clară pentru perspectivele integrării europene a statelor din Balcanii de Vest, pledând însă pentru alinierea la obiectivele strategice europene, în ceea ce pare a fi o contracarare a influenţelor Chinei şi Rusiei.

"Uniunea Europeană reafirmă susţinerea fără echivoc a perspectivelor europene pentru Balcanii de Vest. Partenerii din Balcanii de Vest au reiterat angajamentele pentru perspectivele europene ca fiind opţiuni strategice ferme", anunţă Consiliul European după o reuniune prin videoconferinţă a liderilor statelor şi instituţiilor UE şi a liderilor din Albania, Bosnia-Herţegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Kosovo.

În cursul reuniunii, UE a confirmat un ajutor financiar destinat Balcanilor de Vest în valoare de 3,3 miliarde de euro, în contextul pandemiei.

"UE şi partenerii din Balcanii de Vest împărtăşesc obiectivul unei Europe în pace, puternică, stabilă şi unită, care are la bază relaţiile noastre istorice, culturale şi geografice, precum şi interesele mutuale politice, de securitate şi economice. UE este determinată să intensifice angajamentele la toate nivelurile pentru a susţine transformarea politică, economică şi socială a regiunii şi salută angajamentul partenerilor din Balcanii de Vest de a susţine valorile şi principiile europene şi de a aplica reformele necesare în mod complet şi semnificativ", subliniază Consiliul European.

"Vom intensifica acţiunile de cooperare pentru abordarea dezinformărilor şi altor activităţi hibride care provin în special de la entităţi statale terţe care încearcă să submineze perspectivele europene ale regiunii", subliniază UE.

"UE salută contribuţiile partenerilor din Balcanii de Vest la misiunile şi operaţiunile UE. UE aşteaptă aprofundarea cooperării în privinţa Politicii Comune pentru Afaceri Externe şi de Securitate şi reiterează apelurile adresate tuturor partenerilor de a face progrese spre alinierea totală la politica externă a UE, mai ales în probleme cu mize majore pentru interesele comune, şi să acţioneze în consecinţă", insistă Consiliul European.

Cu ocazia reuniunii, un diplomat UE de rang înalt a afirmat sub protecţia anomimatului pentru agenţia Reuters că Bruxellesul vrea să contracareze influenţele Chinei şi Rusiei în Balcanii de Vest, astfel că sunt impuse o serie de condiţii privind cooperarea. "Le transmitem că nu pot coopera cu Rusia şi China când le convine acest lucru", a precizat diplomatul UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici