UE va semna un acord care va deschide calea aderării Kosovo la blocul comunitar - oficiali

Uniunea Europeană va semna săptămâna viitoare un acord cu Kosovo, care va deschide calea aderării sale la blocul comunitar, deşi unele state membre UE, inclusiv România, nu au recunoscut independenţa sa faţă de Serbia, au declarat oficiali citaţi de Radio Free Europe/Radio Liberty în pagina online.

300 afișări
Imaginea articolului UE va semna un acord care va deschide calea aderării Kosovo la blocul comunitar - oficiali

UE va semna un acord care va deschide calea aderării Kosovo la blocul comunitar - oficiali (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Această decizie, care ar putea ajuta de asemenea la apropierea Serbiei de UE, ar putea provoca îngrijorarea unor state membre UE, care se confruntă cu mişcări separatiste interne. Spania, Ciprul, România, Grecia şi Slovacia nu au recunoscut Kosovo după separarea sa de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după ce majoritatea etnică albaneză a dus o luptă de gherilă împotriva Belgradului.

Cu toate acestea, statele respective au autorizat în trecut UE să demareze negocieri cu Kosovo, pentru a ajuta la calmarea tensiunilor naţionaliste din Balcani.

Kosovo a încheiat în iulie 2014 negocierile cu UE în vederea unui Acord de Stabilizare şi Asociere, un pas pe calea unei eventuale aderări la UE, care îi poate aduce beneficii economice.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, şi comisarul pentru Extindere, Johannes Hahn, vor semna acordul săptămâna viitoare, au declarat marţi oficialii citaţi. Acesta ar urma să intre în vigoare anul viitor.

"Semnarea acordului va consolida perspectiva europeană a Kosovo şi va ajuta la stabilizarea internă", a precizat un oficial european.

Această decizie vine în pofida progreselor slabe înregistrate de Kosovo în domenii politice importante. "Statul de drept în Kosovo, inclusiv independenţa justiţiei, şi rezultatele limitate în lupta împotriva crimei organizate şi corupţiei rămân preocupări majore", afirma Comisia Europeană în ultimul raport privind Kosovo, în urmă cu un an.

Un nou pas spre aderarea Kosovo la UE este o îngrijorare şi pentru Serbia, care consideră Kosovo în continuare o parte a teritoriului său. Pentru a înlătura îngrijorările Serbiei, UE pare dispusă să facă concesii în favoarea Belgradului.

"Sunt încrezător că primele două capitole cu Serbia (în vederea aderării la UE) pot fi deschise până la sfârşitul anului", a declarat un oficial de rang înalt din UE.

Capitolele sunt domenii politice pe care un candidat la aderarea la UE trebuie să le alinieze la regulile europene înainte de a putea adera.

Pentru ca Serbia să adere la UE, 35 de capitole, de la drepturi fundamentale până la probleme economice, trebuie deschise şi apoi închise cu succes, cu aprobarea tuturor statelor membre.

UE a integrat majoritatea statelor foste comuniste din Europa de Est între 2004 şi 2007. Croaţia este ultima ţară care a aderat, în 2013.

Pe lângă Serbia, alţi candidaţi în vederea aderării la UE sunt Macedonia, Muntenegrul, Albania şi Turcia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici