Ultimul deţinut occidental de la Guantanamo Bay, transferat în Canada

Ultimul deţinut occidental de la Guantanamo Bay, Omar Khadr, încarcerat aici din 2002 de către Statele Unite după ce a fost arestat în Afganistan, a revenit în Canada sâmbătă dimineaţa, a anunţat sâmbătă Vic Toews, ministrul canadian pentru Securitate Publică, într-un comunicat.

180 afișări
Imaginea articolului Ultimul deţinut occidental de la Guantanamo Bay, transferat în Canada

Omar Khadr, ultimul deţinut occidental de la Guantanamo Bay, a fost transferat în Canada (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Departamentul american al Apărării a confirmat sâmbătă, într-un comunicat, că Omar Ahmed Khadr "a fost transferat de la Centrul de detenţie de la baza (militară americană) Guantanamo Bay din Cuba către Canada".

Plecat de la baza militară americană de la Guantanamo Bay, Omar Khadr a sosit la bordul unui avion militar american, la ora 11.40 GMT (14.40, ora României), la baza aeriană canadiană de la Trenton, în Ontario (regiunea central-estică), urmând să fie transferat într-o închisoare de maximă securitate, Millhaven, în aceeaşi provincie, a precizat ministrul canadian.

El a adăugat că durata detenţiei acestuia în Canada urmează să fie definită de către autorităţile canadiene, calificându-l pe Khadr drept un "susţinător cunoscut Al-Qaida", "condamnat pentru terorism".

Condamnat în octombrie 2010 de către un tribunal militar american la opt ani de închsioare, în urma unui acord potrivit căruia a pledat vinovat pentru uciderea unui militar american cu ajutorul unei grenade în Afganistan în 2002, pe când avea vârsta de doar 15 ani, Omar Khadr a obţinut promisiunea că se va putea întoarce în Canada după ispăşirea unui an de izolare în Statele Unite.

El a solicitat repatrierea la sfârşitul lui 2011. Din aprilie, data primirii oficiale a cererii sale de către Canada, el aştepta să afle dacă poate reveni în ţara sa natală.

Membri ai familiei lui Khadr cu reşedinţa în Canada, inclusiv fratele său, şi-au exprimat satisfacţia cu privire la repatrierea sa, anunţând că intenţionează să îl viziteze la închisoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici