Un agent al serviciilor germane de informaţii, suspectat de spionaj în favoarea SUA

Un colaborator al serviciilor de informaţii germane - BND - este suspectat că a spionat, în contul Statelor Unite, Comisia Bundestagului însărcinată cu anchetarea activităţilor Agenţiei americane de informaţii NSA, scrie presa germană vineri.

214 afișări
Imaginea articolului Un agent al serviciilor germane de informaţii, suspectat de spionaj în favoarea SUA

Un agent al serviciilor germane de informaţii, suspectat de spionaj în favoarea SUA (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Cotidianul Süddeutsche Zeitung, posturile regionale de radioteleviziune NDR şi WDR, dar şi agenţia germană de presă DPA au dezvăluit aceste suspiciuni vineri.

Procurorul general federal a anunţat joi că miercuri a fost arestat un german, în vârstă de 31 de ani, suspectat de spionaj în contul unui serviciu străin. El nu a precizat în contul cărui serviciu ar fi desfăşurat tânărul aceste presupuse activităţi de spionaj.

Întrebat despre acest caz vineri, într-o conferinţă de presă obişnuită, Steffen Seibert, un purtător de cuvânt al Guvernului, a declarat că Angela Merkel a fost informată joi. "Guvernul german va aştepta să vadă rezultatul anchetei. Dacă va fi necesar să tragem anumite consecinţe, le vom trage, dar nu am ajuns încă acolo (...), Cazul este grav, acest lucru este clar", a spus el.

Invitat în mai multe rânduri să spună dacă acest caz a fost evocat în conversaţia telefonică purtată joi seara de către Merkel cu preşedintele american Barack Obama, Seibert s-a limitat să repete că subiectul discuţiei a fost Ucraina, refuzând să ofere alte informaţii.

Potrivit postului local de radioteleviziune NDR, germanul în vârstă de 31 de ani a fost arestat deoarece a fost suspectat că a încercat să intre în contact cu serviciile secrete ruse.

Însă, în urma interogatoriilor, colaboratorul BND ar fi mărturisit că a furnizat informaţii unui serviciu secret american, potrivit NDR.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Germania s-au tensionat după ce fostul consultant al serviciilor americane de informaţii NSA Edward Snowden a dezvăluit un vast program de spionaj vizând această ţară şi interceptarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel.

Germania este deosebit de sensibilă la probleme de spionaj pe teritoriul său. Ţara este încă marcată de spionajul la scară largă practicat de către Stasi vizându-i pe cetăţenii fostei Germanii comuniste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici