Un agent CIA, aflat în închisoare, şi-a recrutat fiul ca spion pentru Rusia

Harold James Nicholson, un fost agent CIA condamnat la 23 de ani închisoare pentru spionaj în favoarea Rusiei, a fost condamnat, marţi, pentru recrutarea fiului său, Nathaniel James, într-o adevărată "afacere de familie" de spionaj, relatează Washington Post în ediţia electronică.

68 afișări
Imaginea articolului Un agent CIA, aflat în închisoare, şi-a recrutat fiul ca spion pentru Rusia

Un agent CIA, aflat în închisoare, şi-a recrutat fiul ca spion pentru Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Harol James Nicholson, în vârstă de 58 de ani, care este agentul CIA cu cel mai înalt grad care a fost vreodată condamnat pentru spionaj, a continuat să conducă opraţiuni de spionaj din închisoare. El l-a recrutat pe cel mai mic dintre cei trei fii ai săi, Nathaniel James Nicholson, în vârstă de 23 de ani, care, potrivit procurorilor, a fost trimis în Mexic, Peru şi Cipru pentru a ridica bani pe care ruşii încă îi datorau tatălui său. Potrivit procurorilor, ar fi vorba despre 35.000 de dolari, dar şi despre oferirea unor informaţii ruşilor, niciuna dintre acestea nefiind clasificată.

Nicholson-fiul a fost recrurat după ce a fost lăsat la vatră de armata americană, în 2004, ca urmare a unei accidentări la spate. Începând din 2006 şi până la momentul unei întâlniri dintr-un restaurant din Cipru, în decembrie 2008, acesta a fost intermediarul tatăul său. Autorităţile afirmă că el a colectat bani de la ruşi şi le-a oferit informaţii provenind de la tatăl său, între care unele referitoare la felul în care a fost descoperit ca spion dublu. Nicholson-fiul a oferit, de asemenea, informaţii despre tatăl său care au ca scop să-l ajute pe acesta să obţină o viză pentru Rusia, după ieşirea din închisoare, potrivit autorităţilor.

Actul acuzării nu a fost făcut public. Tatăl şi fiul riscă, acum, zeci de ani de încarcerare sub acuzaţia de spălare de bani şi acţionare ca agenţi ai unui guvern străin.

Nicholson-tatăl a fost condamnat la 23 de ani de închisoare după ce a recunoscut că este vinovat, în 1997, faţă de acuzaţia că a vândut secrete Guvernului rus din perioada 1994-1996. El a fost arestat în 1996 pe Aeroportul Internaţional Dulles din Washington, în timp ce încerca să urce la bordul unui avion cu destinaţia Zurich, având asupra sa, potrivit autorităţilor, un număr important de informaţii secrete pe care urma să le predea unui agent rus.

El a câştigat 300.000 dolari vânzând informaţii secrete unor agenţi ruşi pe care-i întâlnea în secret, în jurul lumii, bani pe care i-a folosit pentru acoperirea unor credite bancare şi altor cheltuieli, potrivit autorităţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici