Un al treilea focar de gripă aviară a fost identificat în Olanda

Prezenţa virusului gripei aviare a fost identificată vineri în cea de-a treia fermă de păsări din Olanda, au anunţat autorităţile, precizând că, deocamdată, nu s-a stabilit dacă este vorba despre o formă "înalt patogenă" a virusului.

240 afișări
Imaginea articolului Un al treilea focar de gripă aviară a fost identificat în Olanda

Un al treilea focar de gripă aviară a fost identificat în Olanda (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Ministerul Economiei a anunţat, într-un comunicat, că tulpina virusului H5N8, o formă "înalt patogenă" pentru animale, dar cu un risc scăzut de transmitere la om, se află la originea contaminării celei de-a doua ferme, din Ter Aar, în centrul ţării.

Cea de-a treia fermă se află la Kamperveen, la aproximativ 100 de kilometri nord de Ter Aar. "Prezenţa virusului a fost detectată într-o fermă cu aproximativ 10.000 de păsări", a subliniat Ministerul olandez al Economiei.

Păsările vor fi sacrificate, iar ferma va fi dezinfectată de autorităţile sanitare, a adăugat ministerul.

În acest caz, este vorba despre varianta H5 a virusului, dar Ministerul olandez al Economiei nu a precizat dacă este vorba despre o tulpină "slab patogenă sau înalt patogenă".

Autorităţile olandeze speră să confirme în cursul zilei de vineri dacă virusul aparţine, de asemenea, tulpinii H5N8, care a fost identificat săptămâna trecută în prima fermă, la Herkendorp, în apropiere de Ter Aar.

Tulpina H5N8, prezentă până acum doar în Asia, a fost identificată pentru prima oară în Europa la începutul lunii noiembrie, în ferme din Germania.

Virusul, transmis de păsările migratoare, a fost ulterior identificat în Olanda şi în Marea Britanie, într-o fermă din Yorkshire, în nordul Angliei.

Această variantă a virusului este diferită de H5N1, care, în perioada 2003-2014, a provocat 393 de morţi din 668 cazuri înregistrate, în special în Asia, potrivit bilanţului realizat de OMS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici