Un atac armat asupra unui autobuz în Etiopia s-a soldat cu 19 morţi

Nouăsprezece persoane au fost ucise luni şi alte opt au fost rănite într-un atac asupra unui autobuz de către presupuşi rebeli etiopieni, a declarat marţi preşedintele regiunii etiopiene Gambella unde s-a produs atacul, aflată la aproximativ 700 de kilometri vest de Addis Abeba, relatează AFP.

80 afișări

Cinci bărbaţi înarmaţi cu arme automate, au furat banii şi bunurile pasagerilor unui autobuz de transport public înainte de a deschide focul asupra lor, a explicat Omot Odeng Olol.

"Atacul a avut loc în jurul orei 14:00" (13:00, ora României), a precizat acesta declarând că "suspectează (...) rebelii".

"Am mobilizat un număr important de forţe şi suntem în căutarea lor, dar nu au fost încă arestaţi", a mai continuat el.

Când poliţia a ajuns la faţa locului, cadavrele erau împrăştiate peste tot, a descris acesta. "Acest gen de lucru este cel mai rău scenariu imaginabil".

Regiunea Gambella este una dintre cele mai fertile şi mai bogate în resurse din întreaga ţară.

În ianuarie, Human Rights Watch (HRW) a acuzat autorităţile etiopiene de expulzarea, uneori cu forţa, a mii de localnici de pe pământurile lor din Gambella încă din 2008 pentru a instala societăţi străine sau publice şi a dezvolta proiecte agricole, agravând tensiunile între comunităţi.

În această regiune, triburile nuer şi anuak se confruntă des pentru accesul la resursele de apă şi la pământurile fertile. La sfârşitul lui 2003, treizeci de persoane au fost ucise în violenţele dintre aceste două triburi.

De altfel, 14 persoane au fost ucise în regiune în iunie 2006 într-un atac asupra unui autobuz de către oameni armaţi, la aproximativ 45 de kilometri de oraşul Gambella. Rebelii au fost deja suspectaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici