Un cardinal sud-coreean, în vizită în Coreea de Nord

Un cardinal sud-coreean se afla miercuri în Coreea de Nord, în zona industrială administrată de către cei doi vecini inamici, o primă vizită a unui cleric catolic de rang înalt efectuată cu trei luni înaintea unui sejur al Papei Francisc în Coreea de Sud.

169 afișări
Imaginea articolului Un cardinal sud-coreean, în vizită în Coreea de Nord

Un cardinal sud-coreean, în vizită în Coreea de Nord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Arhiepiscopul Andrew Yeom Soo-jung a sosit la Kaesong, situat pe teritoriul nord-coreean, la zece kilometri de frontieră, într-o vizită de câteva ore în care se întâlneşte cu muncitori sud-coreeni care munesc în complex, a anunţat Ministerul sud-coreean al Unificării.

Complexul Kaesong a fost creat în 2004, în cursul unei perioade de destindere între Sud şi Nord, simbolizând cooperarea celor două ţări care se află în continuare în conflict de la Războiul Coreei (1950-1953).

Cardinalul "le va adresa câteva cuvinte de încurajare cadrelor sud-coreene, va vizita uzine şi clinici", a declarat Park Soo-jin, un purtător de cuvânt al ministerului.

Clericul nu se va întâlni cu reprezentanţi politici nord-coreeni.

Aproximativ 100 de societăţi sud-coreene activează la Kaesong, unde angajează aproximativ 50.000 de nord-coreeni.

Ele sunt afectate adesea de tensiunile dintre cele două ţări - complexul a fost închis de către Phenian timp de cinci luni, în 2013, în perioada cea mai intensă a unor tensiuni -, dar beneficiază de o forţă de muncă foarte ieftină, care vorbeşte coreeana, şi de împrumuturi preferenţiale.

Încadrarea este asigurată de către sud-coreeni, sub supravegherea atentă a unor militari nord-coreeni.

Această primă vizită efectuată de către un cardinal sud-coreean în Coreea de Nord are loc cu trei luni înaintea vizitei papei Francisc în Coreea de Sud, prevăzută în perioada 14-18 august.

Această primă călătorie a Papei în Asia va avea ca obiectiv, între altele, promovarea păcii în peninsula coreeană, a anunţat anterior cardinalul sud-coreean.

Reprezentanţi religioşi sud-coreeni - budişti şi protestanţi - au efectuat vizite în Coreea de Nord, în cadrul unor schimburi culturale.

Libertatea religioasă este înscrisă în Constituţia nord-coreeană, dar este doar teoretică, practica religioasă putând avea loc exclusiv în grupuri autorizate de către putere.

Aproximativ 10% dintre cei 50 de milioane de sud-coreeni se declară catolici.

Francisc vizitează Coreea de Sud cu ocazia celei de-a şasea ediţii a Zilelor Tineretului în Asia, un eveniment care se va desfăşura în perioada 13-17 august la Daejeon, la aproximativ 150 de kilometri de Seul. El va oficia o mesă de beatificare a 124 de martiri coreeni, ucişi "în ura faţă de credinţă" în perioada 1791-1888.

Potrivit unor elemente din program, anunţate de către Agenţia catolică Asia News, Papa ar putea să oficieze pe 18 august o mesă dedicată Coreei de Nord, în care va cere reunificarea peninsulei. Acest eveniment nu a fost confirmat de către Sfântul Scaun.

Coreea de Nord comunistă se află pe lista statelor în care creştinii sunt persecutaţi, potrivit unor ONG-uri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici