Un convoi militar rus a intrat în Osetia de Sud

Un convoi militar rus a intrat în regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, au anunţat agenţiile de presă ruseşti, citând martori.

93 afișări
Imaginea articolului Un convoi militar rus a intrat în Osetia de Sud

Un convoi militar rus a intrat în Osetia de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un jurnalist AFP a văzut la rândul său circa 50 de tancuri şi camioane care transportau trupe şi material militar, îndreptându-se dinspre Vladikavkaz, capitala republicii ruse Osetia de Nord, spre Osetia de Sud.

Georgia şi Rusia vor fi "în stare de război" dacă se confirmă că trupe şi armament greu ruseşti au intrat în Osetia de Sud, a declarat vineri secretarul Consiliului naţional de securitate georgian.

Ministrului georgian de Externe a declarat, pentru BBC, că Georgia a cerut comunităţii internaţionale să pună capăt "unei agresiuni militare directe" a Rusiei pe teritoriul său.

Rusia a avertizat, vineri, că va adopta măsuri de retorsiune împotriva Georgiei pe fondul violenţelor din republica separatistă Osetia de Sud, Tbilisi acuzând, la rândul său, Moscova că îi bombardează poziţiile.

Potrivit postului georgian de televiziune Rustavi, avioanele ruse au bombardat Gori, oraşul natal al fostului lider sovietic Iosif Stalin, situat la 33 de kilometri de Ţhinvali, capitala regiunii separatiste.

"Vom încerca să apelăm la comunitatea internaţională ... partenerii noştri, pentru a adresa un mesaj clar Federaţiei Ruse. Este ultima şansă de a obţine pacea", a declarat ministrul georgian de Externe Ekaterina Tkeşelaşvili.

Întrebată cum anume califică acţiunea desfăşurată de Rusia, ea a declarat: "Vorbim despre o agresiune militară directă asupra teritoriului statului suveran Georgia. Nu există nici un alt termen care să poată desemna acţiunile actuale ale Rusiei".

"Federaţia Rusă trebuie să pună capăt tentativelor sale de implicare directă într-o agresiune militară în Georgia", a adăugat el.

Forţele georgiene au încercuit Ţhinvali, capitala Osetiei de Sud, şi cel puţin 15 civili au fost ucişi în urma bombardamentelor, potrivit autorităţilor separatiste.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului georgian de Interne Şota Utiaşvili, două avioane militare ruse au fost doborâte de Georgia în timp ce aviaţia rusă a bombardat baza militară georgiană de la Vaziani, în apropiere de Tbilisi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici