Un copil australian a murit după ce a fost muşcat de un liliac

Epidemiologi au îndemnat joi la vigilenţă în întreaga lume, după moartea unui copil australian, în vârstă de opt ani, muşcat sau zgâriat de un liliac şi care şi-a pierdut viaţa, la sfârşitul lui februarie, din cauza unei infecţii virale înrudite cu turbarea.

275 afișări
Imaginea articolului Un copil australian a murit după ce a fost muşcat de un liliac

Un copil australian a murit după ce a fost muşcat de un liliac (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Băiatul este a treia victimă, începând din 1996 şi până în prezent, a lyssavirusului liliacului australian (Australian bat lyssavirus, ABLV), pentru care nu există profilaxie sau tratamente eficiente.

Medicii Joshua Francis şi Clare Nourse de la Spitalul de Pediatrie din Brisbane au cerut populaţiei să evite liliecii, avertizând totodată asupra posibilităţii teoretice de transmitere a ABLV de la o persoană la alta, care nu a putut să fie demonstrată ştiinţific.

Detectat îndeosebi la lilienci şi vulpi-zburătoare, "ABLV s-a dovedit mortal în toate cazurile declarate până în prezent. Trebuie să sporim vigilenţa populaţiei în legătură cu riscurile asociate liliecilor", a declarat Joshua Francis într-o conferinţă la Canberra.

Băiatul a fost muşcat în timp ce se afla în vacanţă cu familia în statul australian Queensland, în decembrie, fără să îşi avertizeze pe părinţi. Trei săptămâni mai târziu, el a început să sufere convulsii, dureri abdominale, febră şi tulburări cerebrale.

El a intrat în comă şi a decedat la 22 februarie.

Potrivit unui studiu al Centrului Medical Erasmus din Rotterdam, noul virus din familia coronavirusurilor, responsabil de moartea unui cetăţean saudit în iunie 2012, este foarte apropiat de virusurile descoperite la liliecii din Asia.

Coronavirusul face parte dintr-o familie largă, ce include virusuri responsabile de simplele răceli, dar şi SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), care a provocat o epidemie de "pneumonie atipică", aflată la originea morţii a peste 800 de persoane în întreaga lume, în 2003.

Liliecii, suspectaţi că ar fi un "rezervor natural" de coronavirus responsabil de SARS, potrivit unui studiu publicat în 2005, poate purta şi virusul febrei hemoragice Ebola.

O nouă tulpină a gripei A a fost descoperită, de asemenea, la lilieci, în Guatemala, în februarie 2012.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici