Un cutremur puternic a lovit Papua Noua Guinee

Un cutremur cu magnitudinea 7,6 a lovit duminică estul Papua Noua Guinee, provocând moartea a cel puţin patru persoane, rănirea altora şi deteriorarea proprietăţilor şi a infrastructurii esenţiale, relatează Reuters.

686 afișări
Imaginea articolului Un cutremur puternic a lovit Papua Noua Guinee

Cutremurul s-a produs la aproximativ 67 km est de Kainantu şi la 80 km nord-vest de Lae, în estul regiunii PNG, în jurul orei locale 9:45 (2345 GMT sâmbătă), dar a fost resimţit la aproximativ 500 km distanţă, în capitala Port Moresby.

Amploarea totală a pagubelor nu a fost imediat clară. Cutremurele sunt frecvente în Papua Noua Guinee, care se află pe "Inelul de Foc" al Oceanului Pacific, un punct fierbinte pentru activitatea seismică din cauza fricţiunii dintre plăcile tectonice.

În timp ce guvernul nu a oferit un bilanţ al victimelor, Biroul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) în Asia şi Pacific a declarat că au fost raportate cel puţin 4 morţi şi patru răniţi.

O persoană a murit într-o alunecare de teren în Rai Coast, Madang, iar alte trei au fost îngropate în Wau, Morobe, a precizat echipa OCHA de gestionare a dezastrelor din PNG într-un raport postat pe Twitter.

Reţeaua electrică regională, cablurile de internet şi autostrada regională au fost avariate, dar aeroportul este operaţional, a precizat aceasta. Unii dintre răniţi au fost transportaţi pe calea aerului pentru tratament imediat.

Locuitorii din Papua Noua Guinee au împărtăşit pe reţelele de socializare imagini şi videoclipuri cu drumuri, clădiri şi maşini avariate şi articole căzute de pe rafturile supermarketurilor.

Raportul ONU a precizat că oamenii au fost răniţi de structuri sau resturi care au căzut, iar unele centre de sănătate, case, drumuri rurale şi autostrăzi au fost avariate.

Infrastructura electrică a fost avariată în zonele afectate, provocând o întrerupere a curentului electric în Eastern Highlands.

Furnizorul de comunicaţii PNG DataCo, susţinut de stat, a raportat, de asemenea, un impact asupra reţelei sale de cabluri submarine, ceea ce a dus la întreruperi pe scară largă.

Sistemul american de alertă de tsunami a emis o alertă după cutremur, dar ulterior a declarat că pericolul a trecut. Nu a existat nicio ameninţare imediată pentru Australia, a declarat Biroul local de Meteorologie.

În 2018, un cutremur cu magnitudinea 7,5 a zguduit munţii îndepărtaţi din Papua Noua Guinee, ucigând peste 100 de persoane şi deteriorând mii de case.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici