Un ecosistem unic este în pragul colapsului din cauza crizei climatice

  • Un ecosistem unic este în pragul colapsului din cauza crizei climatice şi a gestionării greşite, afirmă grupul de conservare American Rivers.
  • Râul Colorado care şerpuieşte prin Marele Canion este cel mai periclitat curs de apă din SUA - raport.
446 afișări
Imaginea articolului Un ecosistem unic este în pragul colapsului din cauza crizei climatice

Un ecosistem unic este în pragul colapsului din cauza crizei climatice

O porţiune de 277 de mile a râului Colorado care şerpuieşte prin iconicul Mare Canion este cea mai predispusă la dispariţie cale navigabilă din America, a descoperit un nou raport.

Ecosistemul unic şi patrimoniul cultural al Marelui Canion se află în pragul colapsului din cauza secetei prelungite, a creşterii temperaturilor şi a gestionării învechite a râurilor, potrivit grupului american Rivers, care compilează lista anuală a speciilor ameninţate, potrivit The Guardian.

Viitorul său atârnă în balanţă, deoarece administraţia Biden este pregătită să schimbe modul în care apa râului Colorado este împărţită. Restricţiile suplimentare la fluxul de râuri riscă să transforme Marele Canion într-o zonă de sacrificiu ecologic, provocând daune ireparabile faunei sălbatice, stocurilor de peşte şi siturilor sacre, avertizează raportul.

Încercarea de a rezolva problemele de apă ale bazinului prin sacrificarea sănătăţii Marelui Canion ar fi o tragedie totală”, a declarat Sinjin Eberle de la American Rivers. „Este o urgenţă în care toată lumea trebuie să fie pregătită".

Imaginea anuală a celor mai periclitate râuri ale naţiunii plasează cele 10 căi navigabile din SUA la răscruce, unde deciziile cheie din lunile următoare vor determina soarta lor pe termen lung.

Clasamentul anual a ajutat la eliminarea barajelor depăşite, la curăţarea şi protejarea denumirilor şi la prevenirea dezvoltării distructive.

Lista din 2023 include râuri care curg prin 17 de state şi zeci de naţiuni tribale suverane şi oferă apă potabilă, hrană, recreere şi hrană spirituală pentru milioane de oameni. Cursurile de apă sunt ameninţate de minerit, colaps climatic, baraje, poluare industrială şi practici învechite de gestionare a râurilor care au respins prea mult cunoştinţele tradiţionale şi tehnicile durabile încercate şi testate de nativii americani.

Două treimi din aprovizionarea cu apă a ţării provine din cele 3 milioane de mile de râuri, dar aproape jumătate (44%) din râuri sunt prea poluate pentru pescuit şi înot, potrivit Agenţiei pentru Protecţia mediului din SUA (EPA).
 
Întinzându-se de la Munţii Stâncoşi până la marea din Mexic, bazinul hidrografic Colorado de 1.500 de mile oferă apă potabilă pentru 40 milioane de oameni – inclusiv unele dintre cele mai populate oraşe din America, cum ar fi Los Angeles şi Phoenix, şi alte câteva sute de milioane de oameni. precum şi 30 de naţiuni tribale - şi apă de irigare pentru aproape 6m de acri de fermă şi teren agricol.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici