Un fiu al lui Osama ben Laden ar fi călătorit prin Afganistan

Iranul l-a eliberat în secret pe fiul cel mare al lui Osama ben Laden şi probabil l-a "împins" peste graniţă, în regiunea afgană Heart, către sfârşitul lui 2008, a declarat la Islamabad un diplomat arab de rang înalt, cu acces la informaţii secrete, potrivit CBS.

11 afișări
Imaginea articolului Un fiu al lui Osama ben Laden ar fi călătorit prin Afganistan

Un fiu al lui Osama ben Laden ar fi călătorit prin Afganistan (Imagine: www.historycommons.org)

Diplomatul a răspuns la rapoartele potrivit cărora acesta ar fi ajuns în final în Pakistan. "Nu ştiu unde s-ar putea afla în prezent, ar putea fi într-una din zonele de la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan, după ce a călătorit din vestul Afganistanului", a spus el, sub acoperirea anonimatului.

 

Saad bin Laden, în vârstă de 27 de ani, este unul dintre cei 19 copii ai celui mai cunoscut suspect terorist care a reuşit să nu fie capturat timp de peste şapte ani, în urma atacurilor teroriste de la New York şi Washington, ce au condus la războiul american împotriva terorismului. Potrivit oficialilor din serviciile secrete occidentale şi pakistaneze, Saad bin Laden ar fi fost capturat de iranieni, când a încercat să scape prin Iran, la sfârşitul anului 2001, în urma unui atac american împotriva Afganistanului

Directorul serviciilor secrete americane, Mike McConnell, declarase vineri că Saad bin Laden se afla probabil în Pakistan, sugerând că refugiul său îl constituie zonele tribale, aflate în afara legi, din această ţară.

Oficialii pakistanezi au răspuns acestor rapoarte, spunând că nu au nici o informaţie privind locul unde s-ar afla fiul lui ben Laden, deşi un înalt oficial a precizat că este mai probabil ca el să fi călătorit prin Afganistan decât să treacă în Pakistan. "Călătoria prin Pakistan ar fi fost mai riscantă, l-ar fi dus prin unele regiuni foarte populate", a afirmat un oficial pakistanez, aflat de asemenea sub acoperirea anonimatului. Acesta a adăugat: "Bănuiala mea este că el s-ar găsi undeva de-a lungul graniţei dintre Pakistan şi Afganistan, dar nu ştiu sigur".

Un diplomat arab a subliniat că este puţin probabil ca fiul lui ben Laden să fie în apropierea tatălui său. "El (Osama ben Laden) s-a păstrat departe de clanul său. (...) Acesta este unul dintre motivele din cauza căruia el este capabil să se mişte foarte rapid: imaginaţi-vă cum ar putea să călătorească însoţit de 19 copii"", a declarat diplomatul.

Un diplomat occidental din Islamabad cu acces la informaţii secrete despre mişcări teroriste a afirmat că este imposibil să cunoască motivul eliberării fiului lui ben Laden de către iranieni. "Poate că ei (iranienii) sunt nerăbdători să se debaraseze de o asemenea povară, în anticiparea construirii unui nou început cu preşedintele Obama, dar aceasta este doar o speculaţie", a spus diplomatul, cu condiţia ca numele să nu-i fie menţionat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici