Un fost consilier al lui Tony Blair propune Guvernului un dialog cu al-Qaida

Ministerul britanic de Externe a calificat sâmbătă drept "de neconceput" propunerile unui consilier al fostului premier Tony Blair de a deschide o cale de comunicare cu al-Qaida.

11 afișări
Imaginea articolului Un fost consilier al lui Tony Blair propune Guvernului un dialog cu al-Qaida

Un fost consilier al lui Tony Blair propune Guvernului un dialog cu al-Qaida

Jonathan Powell, care a fost şeful de cabinet al lui Blair între 1995 şi 2007, a declarat că "ar intenţiona să găsească o cale de comunicare cu al-Qaida dacă ar mai face parte din Guvern", potrivit cotodianului The Guardian.

Potrivit sursei citate, Powell a spus că o cale de comunicare între Guvernul britanic şi gruparea IRA, a fost deschisă pentru prima oară în 1970, fiind principalul factor care a condus la încheiera unui acord de pace în Irlanda de Nord, trei decenii mai târziu.

Doar discutând cu al-Qaida şi cu talibanii, guvernele occidentale ar putea spera într-o sistare pe termen lung a campaniei de violenţe purtate de aceştia.

În replică, Ministerul de Externe a declarat că această idee este de neconceput. "Este de neconceput ca Guvernul Majestăţii sale să încerce vreodată să ajungă la acorduri mutual acceptate cu organizaţii teroriste cum ar fi al-Qaida".

Declaraţiile lui Powell intervin înaintea lansării cărţii sale intitulată Great Hatred, Little Room, în care vorbeşte despre acordul de pace cu IRA.

Nu avem nimic să spunem grupării al-Qaida şi nici aceasta nu are nimic să ne spună nouă momentan, dar la un moment dat va trebui să ajungem la o soluţie politică, dar şi la o soluţie de securitate. Şi aceasta înseamnă că aveţi nevoie de capacitatea de a comunica", a explicat Powell, adăugând că pentru guvernele democratice este foarte greu să discute cu mişcările teroriste care le ucid cetăţenii.

"(Dar) dacă aş fi făcut parte din Guvern acum aş fi vrut să pot vorbi cu Hamas, aş fi vrut să comunic cu talibanii, aş fi vrut să găsesc o cale de comunicare cu al-Qaida", a continuat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici