Un fost lider separatist lansează la Moscova o organizaţie a "voluntarilor" ruşi în Ucraina

Un fost lider separatist al rebelilor proruşi din estul Ucrainei a anunţat lansarea unei reţele de susţinere a "voluntarilor" ruşi care luptă în conflictul din Donbas şi a familiilor celor ucişi în aceste lupte, relatează postul Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) în pagina electronică.

1177 afișări
Imaginea articolului Un fost lider separatist lansează la Moscova o organizaţie a "voluntarilor" ruşi în Ucraina

Un fost lider separatist lansează la Moscova o organizaţie a "voluntarilor" ruşi în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aleksandr Borodai a anunţat joi, la Moscova, că Uniunea Voluntarilor din Donbas are scopul să obţină pentru "voluntarii" ruşi care au luptat pe teritoriul Ucrainei acelaşi statut şi aceleaşi beneficii ca veteranii conflictelor militare.

Borodai, care este cetăţean rus, a declarat că organizaţia este în curs de înregistrare la Ministerul rus al Justiţiei şi a precizat că aceasta va avea filiale la Moscova, la Rostov-pe-Don şi în Peninsula Crimeea.

Fostul "premier al republicii populare" de la Doneţk (DPR) nu a spus cum va fi finanţată organizaţia.

Bododai a estimat că până la 50.000 de "voluntari" ruşi au luptat în estul Ucrainei de când a izbucnit războiul între insurgenţii proruşi şi forţele naţionale ucrainene, în aprilie, după ce Rusia a anexat Crimeea, în urma îndepărtării de la putere a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici prin proteste sângeroase de stradă. Acest conflict s-a soldat cu peste 6.800 de morţi până în prezent.

Kievul şi Rusia acuză Rusia că mobilizează trupe în estul Ucrainei pentru a-i susţine pe rebeli. Moscova a recunoscut doar că cetăţenii ruşi care luptă acolo sunt fie "voluntari", fie militari în concediu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici