Un fost şef al serviciului de informaţii polonez, inculpat în cazul închisorilor CIA

Fostul şef al serviciului de informaţii polonez Zbigniew Siemiatkowski a fost inculpat în cadrul unei anchete privind presupusa existenţă a unei închisori secrete a CIA în Polonia, relatează marţi cotidianul polonez Gazeta Wyborcza.

144 afișări
Imaginea articolului Un fost şef al serviciului de informaţii polonez, inculpat în cazul închisorilor CIA

Un fost şef al serviciului de informaţii polonez, inculpat în cazul închisorilor CIA (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Citat de ziar, Siemiatkowski a confirmat inculparea sa, fără a face alte precizări.

"Am refuzat să depun mărturie în faţa Parchetului şi voi continua să refuz în toate etapele procedurii, inclusiv în faţa Tribunalului", a declarat Siemiatkowski, evocând ca motiv "securitatea statului".

Intervievat de AFP, procurorul Piotr Kosmaty, purtătorul de cuvânt al Parchetului din Cracovia, responsabil cu ancheta, a refuzat să confirme sau să dezmintă această informaţie.

"Ancheta, pe care o considerăm prioritară, se derulează sub secretul de stat şi orice dosar trebuie să rămână confidenţial. Pot numai să vă spun că nu a existat nici o arestare în cadrul acesteia", a declarat Kosmaty.

Autorităţile poloneze au respins ferm întotdeauna afirmaţiile Consiliului Europei (CoE) şi dezvăluirile presei, în special ale celei americane, potrivit cărora oficiali ai organizaţiei teroriste Al-Qaida au fost deţinuţi în Polonia de CIA.

Parchetul polonez a lansat în august 2008 o anchetă privind presupusa existenţă a unor închisori secrete ale CIA pe teritoriul polonez.

Departamentul american al Justiţiei a respins în octombrie 2009 o cerere de ajutor juridic din partea Parchetului polonez, adresată în luna martie a aceluiaşi an, considerând cazul închis.

În octombrie 2010, Parchetul polonez a atribuit unui deţinut de la închisoarea Guantanamo, Abd al-Rahim al-Nashiri, care susţine că a fost torturat într-o presupusă închisoare secretă a CIA din Polonia, statutul de victimă în această anchetă.

Un alt deţinut de la Guantanamo, Abu Zubaydah, considerat un adjunct al fostului lider Al-Qaida Osama ben Laden, a cerut de asemenea o anchetă privind cazul său în Polonia.

În septembrie 2011, comisarul CoE pentru drepturile omului Thomas Hammarberg a somat din nou Polonia, precum şi România şi Lituania, să dea explicaţii privind utilizarea de către CIA a unor centre secrete de detenţie pe teritoriile lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici