Un francez suspectat că plănuia un atentat în ţară, arestat în Paris. El fusese condamnat în 2015 în Belgia, alături de Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor din capitala Franţei

Un bărbat de naţionalitate franceză a fost arestat joi de autorităţi, suspectat că plănuia să comită un atentat în Franţa, într-o amplă operaţiune în suburbiile Parisului, a anunţat, joi seară, ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, potrivit publicaţiei Le Figaro. Bărbatul fusese condamnat în 2015 la 10 de ani de închisoare, alături de Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor din Paris într-un proces intentat unei filiere teroriste din Siria.

4432 afișări
Imaginea articolului Un francez suspectat că plănuia un atentat în ţară, arestat în Paris. El fusese condamnat în 2015 în Belgia, alături de Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor din capitala Franţei

Un francez suspectat că plănuia un atentat în ţară, arestat în Paris. El fusese condamnat în 2015 în Belgia, alături de Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor din capitala Franţei

Poliţia a indicat că bărbatul fusese condamnat la 10 de ani de închisoare anul trecut de un tribunal din Bruxelles, fiind inculpat într-un proces care viza o filieră teroristă care provenea din Siria, confirmând o informaţie difuzată de postul iTELE, scrie Le Figaro.

După reţinerea bărbatului, identificat drept Reda K., poliţiştii francezi au efectuat raiduri în apartametul suspectului din oraşul Argenteuil, departamentul Val-d'Oise, regiunea Ile-de-France, unde au descoperit "o cantitate mică" de explozibili.

În cadrul procesului din Bruxelles de anul trecut, Reda K. a fost condamnat la 10 ani de închisoare, iar Abaaoud, care a murit pe 18 noiembrie 2015 într-un raid al poliţiei într-un apartament din Saint-Denis, a primit 20 de ani de închisoare, fiind condamnat în absenţa sa.

Cu toate acestea, ministrul francez de Interne susţine că nu există nicio legătură între suspectul reţinut joi noapte şi atentatele din Paris şi Bruxelles.

"Niciun element taingibil (descoperit în cadrul anchetei) nu plasează acest plan de atac în legătură cu atentatele din Paris şi Bruxelles", a explicat Cazeneuve.

În total, 28 de persoane au fost condamnate pe 29 iulie 2015 în procesul împotriva unei filiere islamiste coordonate de un belgian din Bruxelles, de 41 de ani, Khalid Zerkani.

Bărbatul, interpelat de poliţiştii de la Direcţia generală de securitate internă, "activa într-o reţea teroristă", care intenţiona să atace teritoriul francez. El este "suspectat pentru implicare la nivel înalt în acest proiect de atentat", a explicat ministrul francez de Interne.

Cazeneuve a indicat că, "datorită unei investigaţii minuţioase desfăşurate de mai multe săptămâni", autorităţile franceze au reuşit "să împiedice un plan de atentat în Franţa aflat în stadiu avansat".

Cel puţin 31 de persoane au murit în atentatele de marţi din Bruxelles, comise de trei atacatori kamikaze. Toţi cei trei atacatori, de naţionalitate belgiană, se aflau pe lista celor mai căutaţi suspecţi în cadrul anchetei privitoare la atentatele din Paris din noiembrie, soldate cu 130 de morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici