Un influent politician sud-coreean, în favoarea dezvoltării unui arsenal nuclear al Seulului: ”Împotriva armelor nucleare doar armele nucleare pot garanta pacea”

Un influent ales sud-coreean a apreciat marţi că ţara sa ar trebui să dezvolte propria apărare nucleară sau să găzduiască din nou arsenalul atomic american pentru a descuraja orice agresiune din partea Coreei de Nord şi a aliatului chinez.

509 afișări
Imaginea articolului Un influent politician sud-coreean, în favoarea dezvoltării unui arsenal nuclear al Seulului: ”Împotriva armelor nucleare doar armele nucleare pot garanta pacea”

Un influent politician sud-coreean, în favoarea dezvoltării unui arsenal nuclear al Seulului: ”Împotriva armelor nucleare doar armele nucleare pot garanta pacea” (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Chung Mong-joon, fost candidat al partidului conservator sud-coreean la ultimele alegeri prezidenţiale, a declarat în cadrul unei vizite la Washington că diplomaţia nu a reuşit să soluţioneze criza cu Phenianul.

Acest om de afaceri miliardar a declarat că Seul are dreptul să se retragă din tratatul de nonproliferare a armelor nucleare cu scopul de a se alinia dezvoltării arsenalului nuclear nord-coreean.

"Acest lucru le-ar trimite un avertisment clar, potrivit căruia, continuând programul atomic, nord-coreenii sunt pe cale să elibereze cel mai rău spirit nuclear în Asia de Est", a declarat el la Carnegie Endowment for international peace.

Chung Mong-joon, a cărui opinie este împărtăşită de mai mulţi republicani americani, a adăugat că Statele Unite ar putea de asemenea reinstala arsenalul nuclear în Coreea de Sud pe care l-au retras în 1991, la sfârşitul Războiului Rece împotriva fostei Uniunii Sovietice.

"Lecţia ce trebuie învaţată din Războiul Rece este că împotriva armelor nucleare doar armele nucleare pot garanta pacea", a subliniat alesul.

Autorităţile americane nu se aşteaptă ca Seulul să se doteze cu arma nucleară şi se opun unei astfel de evoluţii, temându-se că aceasta ar crea un precedent pentru clubul statelor care deţin arma nucleară.

Confruntându-se cu ameninţări tot mai precise din partea Phenianului, Statele Unite au trimis bombardiere de tip B-52 şi B-2 să survoleze Coreea de Sud, adevărate vârfuri de lance ale disuasiunii lor nucleare, pentru a asigura Seulul de susţinerea lor.

"Cerându-ne să nu luăm în calcul opţiunea nucleară revine la a ne cere pur şi simplu să ne predăm", a subliniat alesul sud-coreean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici