Un judecător american a invalidat un articol al unei legi controversate din Texas privind avortul

Un judecător federal a invalidat un articol controversat dintr-o lege privind avortul în Texas, luni, apreciind că acesta impune un "obstacol" anticonstituţional femeilor care doresc să pună capăt unei sarcini.

128 afișări
Imaginea articolului Un judecător american a invalidat un articol al unei legi controversate din Texas privind avortul

Un judecător american a invalidat un articol al unei legi controversate din Texas privind avortul (Imagine: Shutterstock)

Guvernul Texasului a făcut imediat apel împotriva acestei decizii a judecătorului federal Lee Yeakel, a cărui hotărâre reprezintă o victorie pentru apărătorii dreptului la avort.

Aproximativ zece clinici care practică avortul în Texas au depus plângere, apreciind că acest articol de lege, care urma să intre în vigoare marţi, ar antrena închiderea multora dintre ele şi ar împiedica femeile care doresc să pună capăt unei sarcini, în peste o treime din stat.

Legea interzice avortul după 20 de săptămâni de sarcină, limitează utilizarea pilulei care provoacă avortul RU486, impune constrângeri înfiinţării de clinici şi cere practicanţilor în domeniu să obţină o autorizare din partea unui spital.

Măsuri similare în Alabama (sud), Mississippi (sud) şi Wisconsin (nord) au fost respinse de magistraţi.

Judecătorul Yeakel, în motivaţia sa de 26 de pagini, a apreciat că această ultimă condiţie, de a cere autorizarea unui spital, "ridică un obstacol substanţial în calea unei femei care doreşte să avorteze un foeutus nonviabil şi constituie, astfel, o constrângere nejustificată".

El a validat, în schimb, limitele impuse pentru utilizarea pilulei care provoacă avortul, din cauza referinţelor legii la riscuri la adresa sănătăţii şi vieţii femei însărcinate.

Guvernatorul republican al Texasului Rick Perry a promis că va "continua lupta" pentru apărarea legii sale. "Decizia de astăzi (luni) nu ne va opri în eforturile noastre de a proteja viaţa şi de a ne asigura că femeile din statul nostru nu vor mai fi expuse ororilor avortului, care au produs recent titluti mari în ziare", a declarat el, citat într-un comunicat.

Curtea Supremă a Statelor Unite a legalizat avortul prin decizia Roe v. Wade încă din 1973, dar a aprobat anumite restricţii asupra perioadei după care este interzis.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici