Un jurnalist britanic de televiziune care lucrează pentru postul Russia Today a fost expulzat din Ucraina

Un jurnalist britanic care lucrează pentru postul rus de televiziune Russia Today (RT) în Ucraina a declarat sâmbătă că a fost expulzat din această ţară şi i s-a interzis intrarea pe teritoriul ucrainean timp de trei ani.

255 afișări
Imaginea articolului Un jurnalist britanic de televiziune care lucrează pentru postul Russia Today a fost expulzat din Ucraina

Un jurnalist britanic de televiziune care lucrează pentru postul Russia Today a fost expulzat din Ucraina

Graham Phillips, care lucra ca freelancer pentru acest post de limbă engleză apropiat Kremlinului, a scris într-un mesaj postat pe Twitter că se află în Polonia şi că a fost expulzat după ce a fost reţinut săptămâna trecută de către forţele ucrainene.

"Sunt liber, ok, expulzat din Ucraina, (mi s-a) interzis intrarea pe o perioadă de trei ani pentru că lucrez pentru RT", a scris Phillips, care precizează "în prezent sunt Polonia".

Arestarea lui Phillips şi capturarea unui jurnalist freelancer ucrainean, care lucra împreună cu o echipă CNN în acoperirea conflictului în regiune, a determinat organizaţia Reporters sans frontières să afirme, săptămâna trecută, că "arestările arbitrare şi dispariţiile unor jurnalişti sunt din nou în creştere în estul Ucrainei".

Postul CNN a anunţat joi că fotograful Anton Skiba a fost capturat marţi de către rebeli separatişti, care-l acuză că este "un agent ucrainean".

Graham Phillips a confirmat informaţii anterioare potrivit cărora a fost răpit în timp ce acoperea lupte în zona aeroportului de la Doneţk, împreună cu un jurnalist de la Anna-Nwes, o agenţie de presă al cărei sediu se află în Abhazia, o regiune separatistă din Georgia.

El a declarat pentru RT că un militar i-a îndreptat pistolul către cap şi că l-a avertizat că, "dacă se verifică coordonatele mele, nu îmi garantează viaţa".

El a precizat că purta o vestă antiglonţ cu insigna "presa"şi că forţele ucrainene nu i-au făcut vreun rău, spre deosebire de colegul său Vadim Aksionov de la Anna-News care a fost "snopit în bătaie".

Phillips a mai spus că a fost interogat de către forţele ucrainene cu privire la activităţile rebelilor. El a postat o înregistrare audio pe YouTube a interogatoriului la care a fost supus de către un militar ucrainean, care spune la un moment dat "nu ştim cine eşti". El a anunţat că a postat şi o înregistrare video, în care apare în timp ce este condus prin aeroportul gol şi neluminat de la Doneţk.

Phillips a adăugat că forţele ucrainene i-au şters toate fişierele din computer şi i-au piratat conturile de pe reţelele de socializare Facebook şi VKontakte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici