Un lider rebel nu exclude reluarea războiului în Ucraina: Trebuie să recuperăm teritoriile ocupate temporar

Liderul rebel prorus Aleksandr Zaharcenko acuză Kievul că "ignoră total acordurile de la Minsk" şi nu exclude o reluare a războiului în estul Ucrainei, într-un interviu acordat AFP şi publicat de agenţia franceză, joi, în pagina electronică.

1453 afișări
Imaginea articolului Un lider rebel nu exclude reluarea războiului în Ucraina: Trebuie să recuperăm teritoriile ocupate temporar

Un lider rebel nu exclude reluarea războiului în Ucraina: Trebuie să recuperăm teritoriile ocupate temporar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Bineînţeles, dacă Kievul încalcă acordurile de la Minsk, nu este exclusă o reluare a ostilităţilor. Şi judecând după acţiunile întreprinse de autorităţile ucrainene, Kievul ignoră total aceste acorduri", apreciază "preşedintele" autoproclamatei "Republici Populare Doneţk"(DNR).

Miercuri, OSCE a anunţat că a "remarcat o creştere a numărului de încălcări ale armistiţiului în regiunea Doneţk". Organizaţia a menţionat tiruri de mortier, tancuri, artilerie şi chiar lansatoare de rachete GRAD, în pofida armistiţiului încheiat în februarie în cadrul acordurilor de la Minsk.

Ales la conducerea DNR în noiembrie în urma unui scrutin pe care doar Rusia l-a considerat legitim, Zaharcenko, în vârstă de 38 de ani, în ţinută militară, deţine un birou decorat cu icoane şi un portret al preşedintelui rus Vladimir Putin. Când îi sună telefonul, se aude imnul sovietic (acelaşi cu imnul Rusiei).

Liderul rebel sugerează că DNR ar putea ea însăşi să relanseze ostilităţile pentru a prelua unele oraşe pe care le controla şi care au trecut sub autoritatea Kievului, după ofensiva ucraineană de anul trecut, în special portul Mariupol şi Slaviansk.

"Trebuie să recuperăm teritoriile ocupate temporar. De preferinţă prin mijloace paşnice", subliniază el. Zaharcenko susţine că acordurile de pace semnate la Minsk prevăd revenirea lor automată în cadrul DNR.

"Dezacordul fundamental pe care îl avem cu Kievul este că noi înţelegem că este necesară o reformă constituţională în Ucraina, prin care să nu se dea înapoi teritoriile ocupate temporar. După aceea, noi vom trăi autonom şi ne vom construi relaţii cu Ucraina aşa cum considerăm de cuviinţă. Înţeleg că la Kiev, modul lor de a interpreta acordurile este total diferit de al nostru", a continuat liderul rebel.

Concepţia sa asupra acordurilor de la Minsk pare să se depărteze oarecum de textul semnat în februarie de rebelii proruşi şi emisarii Kievului, cu medierea preşedintelui francez Francois Hollande şi a cancelarului german Angela Merkel, în prezenţa preşedintelui rus.

Pentru Zaharcenko, acordurile de la Minsk "au recunoscut independenţa DNR ca stat", în timp ce textul prevede doar o "descentralizare" a regiunilor rebele Doneţk şi Lugansk, după o reformă a Constituţiei ucrainene până la sfârşitul anului.

În ceea ce priveşte controlul la frontiera cu Rusia, care ar trebui să revină integral Kievului în "toată zona de conflict", potrivit textului, acesta iese din discuţie pentru liderul DNR. "De ce ar trebui să controleze Ucraina frontiera? Grănicerii noştri sunt cei care o vor controla, conform acordurilor de la Minsk", asigură el. Rebelii deţin în prezent peste 400 de kilometri de frontieră cu Rusia.

Rusia trimite unităţi militare şi material în sprijinul rebelilor, afirmă Kievul şi Occidentalii. Zaharcenko dezminte însă categoric acest lucru, vorbind doar despre voluntari ruşi, "inclusiv foşti militari sau militari care îşi dau demisia pentru a veni să lupte".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici