Un mort şi 30 de răniţi, după ce un vulcan din Japonia a intrat în erupţie - VIDEO, FOTO

O persoană a murit şi alte 30 au fost rănite după ce un vulcan a intrat în erupţie în centrul Japoniei, proiectând în aer cenuşă şi pietre, au anunţat presa şi oficialii locali.

1092 afișări
Imaginea articolului Un mort şi 30 de răniţi, după ce un vulcan din Japonia a intrat în erupţie - VIDEO, FOTO

Un mort şi 30 de răniţi, după ce un vulcan din Japonia a intrat în erupţie - VIDEO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Muntele Ontake, cu o altitudine de 3.067 de metri, a început să erupă sâmbătă la prânz.

Imaginile difuzate de televiziune au arătat nori de fum uriaşi ridicându-se din conul vulcanic, care este o destinaţie preferată de amatorii de drumeţii în Japonia.

"A fost ca un tunet şi cerul s-a întunecat din cauza fumului", a explicat pentru agenţia Kyodo Shuichi Mukai, care administrează o cabană din apropierea vârfului.

"Sunt 15 centimetri de cenuşă pe sol", a adăugat el.

La Tokyo, premierul Shinzo Abe le-a ordonat forţelor militare să trimită soldaţi la faţa locului pentru a salva persoanele blocate la înălţime.

"Ştim că sunt răniţi şi am cerut să se facă tot posibilul pentru siguranţa persoanelor surprinse în timpul drumeţiilor" pe munte, a declarat el presei.

Potrivit postului de televiziune NHK şi agenţiei de presă Jiji, au fost semnalaţi peste 30 de răniţi grav, dintre care cel puţin şapte şi-au pierdut cunoştinţa. O femeie a decedat în cursul serii.

În plus, dintre cei aproximativ 300 de turişti care erau în drum spre vulcan în momentul erupţiei, aproximativ 40 vor petrece noaptea în adăposturi în apropiere de creastă şi nu vor coborî până duminică, potrivit presei.

Cei care au putut coborî de pe munte sămbătă seara, erau în stare de şoc, potrivit mărturiilor lor. "Imediat ce am văzut erupţia, m-am salvat, dar am fost acoperit imediat de cenuşă", a mărturisit un locuitor.

Echipajul unui avion le-a semnalat autorităţilor că fumul a atins o altitudine de aproximativ 10.000 de metri, potrivit Kyodo.

Agenţia de meteorologie a anticipat noi erupţii şi a avertizat că materia expulzată de vulcan ar putea ajunge până la patru kilometri distanţă de crater.

Ultima activitate majoră a Muntelui Ontake datează din 1979, când vulcanul a erupt peste 200.000 de tone de cenuşă, potrivit presei locale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici