Un nou INCIDENT la Fukushima: Un sistem de răcire a fost oprit din cauza unui şobolan mort

Compania care gestionează centrala accidentată Fukushima a anunţat luni că a oprit în mod intenţionat sistemul de răcire al piscinei pentru combustibil uzat de la reactorul 2, din cauza descopririi unui şobolan mort.

209 afișări
Imaginea articolului Un nou INCIDENT la Fukushima: Un sistem de răcire a fost oprit din cauza unui şobolan mort

Un nou INCIDENT la Fukushima: Un sistem de răcire a fost oprit din cauza unui şobolan mort (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Luni dimineaţa, la ora locală 10.13 (4.13, ora României), o patrulă de control a descoperit un cadavru de şobolan în apropierea unui transformator exterior legat la sistemul de răcire al piscinei 2, a anunţat Tokyo Electric Power (TEPCO) într-un comunicat.

În vederea retragerii acestui şobolan şi verificării materialului, a fost necesară stingerea dispozitivului, se arată în comunicat.

"Sistemul a fost oprit la ora (locală) 11.36 (5.36, ora României) pentru o durată de aproximativ trei-patru ore", a precizat TEPCO.

Temperatura piscinei se afla la 13,9 grade Celsius la momentul opririi. În absenţa răcirii, temperatura urma să crească într-un ritm de 0,187 grade Celsius pe oră. Ca atare, nu riscă deloc să atingă, înainte de repornire, limita de siguranţă de 65 de grade Celsius, stabilită de autorităţi.

TEPCO a adoptat recent un ansamblu de măsuri destinate evitării repetării unor incidente recente în complexul atomic devastat.

La jumătatea lui martie, un şobolan a cauzat un scurtcircuit şi a antrenat o pană la distribuitoarele de electricitate, care a paralizat timp de aproape 30 de ore o parte a sistemelor de răcire ale piscinelor destinate dezactivării combustibilului uzat.

Acest incident este, fără îndoială, cel mai grav de când centrala a fost declarată în stare stabilă, cunoscută sub numele de "oprire la rece", la jumătatea lui decembrie 2011.

De asemnea, o serie de scurgeri de apă puternic radioactivă s-au produs recent la rezervoare de apă instalate în sol, obligând TEPCO să mute lichidul contaminat în cuve speciale, al căror număr este considerat insuficient.

Aceste probleme şi lucrări suplimentare neprevăzute au demonstrat vulnerabilitatea instalaţiei, după doi ani de la cutremurul urmat de un tsunami, pe 11 martie 2011, care au pus complexul atomic în pericol.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici