Un nou virus informatic, asemănător cu Stuxnet, detectat în opt ţări

Noul virus informatic "Duqu", pe care specialiştii îl compară cu virusul Stuxnet care a fost utilizat în atacuri împotriva programului nuclear iranian, a fost detectat în opt ţări, a anunţat joi societatea de securitate informatică Symantec.

950 afișări
Imaginea articolului Un nou virus informatic, asemănător cu Stuxnet, detectat în opt ţări

Un nou virus informatic, asemănător cu Stuxnet, detectat în opt ţări (Imagine: Shutterstock)

"Ameninţarea Duqu ia amploare", anunţă Symantec într-un comunicat, precizând că a reperat virusul în întreprinderi sau administraţii prezente "în opt ţări", şi anume Franţa, Olanda, Elveţia, Ucraina, India, Iran, Sudan şi Vietnam.

"Duqu", numit astfel de către laboratorul de cercetare care l-a descoperit în octombrie, deoarece generează fişiere cu extensia "DQ", împarte o bună parte din codul său sursă cu Stuxnet. El reprezintă o ameninţare "aproape similară", dar are un scop "complet diferit".

Fiind un instrument de acces la distanţă care nu se autoreplică, scopul său nu este de a sabota în mod direct un sistem de control industrial, ci mai degrabă de a colecta date de la entităţi ca producătorii de sisteme de control în industrie, pentru a lansa atacuri mai uşor împotriva unor terţi, explică Symantec.

În afară de prezenţa acestuia constatată în opt ţări, Symantec anunţă "rapoarte neconfirmate" asupra unei posibile contaminări cu Duqu în alte patru ţări, şi anume Marea Britanie, Austria, Ungaria şi Indonezia.

Detectat în 2010, virusul Stuxnet a infectat un program Siemens de control al automatelor industriale foarte utilizate în sectoarele apei, platformelor petroliere şi centralelor electrice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici