Un oficial american recunoaşte că un suspect în cazul atacurilor de la 11 septembrie a fost torturat

Un oficial de rang înalt din administraţia americană, care avea misiunea de a stabili dacă deţinuţii de la Guantanamo vor fi judecaţi, a declarat că armata americană a torturat un cetăţean saudit care ar fi participat voluntar la atacurile de la 11 septembrie, scrie Washington Post în ediţia online.

12 afișări
Imaginea articolului Un oficial american recunoaşte că un suspect în cazul atacurilor de la 11 septembrie a fost torturat

Un oficial american recunoaşte că un suspect în cazul atacurilor de la 11 septembrie a fost torturat

"L-am torturat pe (Mohammed al) Qahtani", a declarat Susan J. Crawford, în primul interviu de la numirea sa în cadrul comisiei militare de către secretarul Apărării, Donald Rumsfeld, în februarie 2007. "Tratamentele (aplicate lui) coincid cu definiţia legală a torturii", a adăugat ea.

Susan J. Crawford este primul oficial din cadrul administraţiei George W. Bush care a recunoscut public faptul că un deţinut a fost torturat.

"Toate tehnicile pe care le-au folosit au fost autorizate, dar maniera în care le-au aplicat a fost mult prea agresivă şi prea insistentă (...) A fost o combinaţie de lucruri care au avut un impact asupra lui, care i-au afectat sănătatea. A fost abuziv şi inutil", a declarat aceasta.

"Timp de 160 de zile singurul său contact a fost cu cei care îl interogau (...)", a precizat Crawford, care a revizuit personal rapoartele privind interogarea şi alte documente militare. În urma acestor tratamente, Qahtani a fost spitalizat de două ori.

E a recunoscut însă că asemenea cazuri aduc prejudicii grave sistemului.

"Fără îndoială a fost torturat", a declarat avocatul lui Qahtani în această săptămână. "Şi-a pierdut capacitatea de concentrare şi memoria şi suferă de paranoia", a explicat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici