Un oficial european trage un semnal de alarmă: Trump a promis că nu va ajuta "niciodată" Europa dacă va fi atacată

Unul dintre cei mai importanţi politicieni de la Bruxelles a povestit cum fostul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, a avertizat în privat că America nu va veni în ajutorul Uniunii Europene dacă aceasta va fi atacată militar.

1820 afișări
Imaginea articolului Un oficial european trage un semnal de alarmă: Trump a promis că nu va ajuta "niciodată" Europa dacă va fi atacată

Sursă foto: Hepta/Mediafax Foto

"Trebuie să înţelegeţi că, dacă Europa este atacată, noi nu vom veni niciodată să vă ajutăm şi să vă sprijinim", i-a spus Trump preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în 2020, potrivit comisarului european francez Thierry Breton, prezent şi el la reuniunea din cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

"Apropo, NATO este mort şi vom pleca, vom părăsi NATO", a mai spus Trump, potrivit lui Breton. "Şi a adăugat: «şi, apropo, îmi datoraţi 400 de miliarde de dolari, pentru că nu aţi plătit, voi, germanii, ceea ce trebuia să plătiţi pentru apărare»", a spus Breton despre întâlnirea tensionată, relatează Politico.

Comentariile comisarului european vin cu câteva zile înainte ca Partidul Republican să organizeze la 15 ianuarie adunarea electorală din Iowa, competiţia de deschidere a candidaturii lui Trump pentru a obţine nominalizarea republicană în vederea unei posibile întoarceri la Casa Albă. Alţi candidaţi din partea Partidului Republican sunt guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, şi fostul guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley.

La Bruxelles domneşte teama cu privire la posibilitatea ca Trump să revină la preşedinţia SUA.

În calitate de comisar responsabil de politica industrială şi de agenda de apărare a UE, Breton a făcut presiuni pentru ca UE să îşi sporească propriile capacităţi de autoapărare pe fondul războiului Rusiei din Ucraina, iar marţi a lansat un fond de 100 de miliarde de euro pentru a accelera producţia de armament în cadrul blocului comunitar.

"A fost un mare semnal de alarmă şi s-ar putea să revină", a spus Breton despre Trump. "Aşa că acum, mai mult ca niciodată, ştim că suntem pe cont propriu, desigur. Suntem membri ai NATO, aproape toţi, bineînţeles că avem aliaţi, dar nu avem alte opţiuni decât să creştem drastic acest pilon pentru a fi pregătiţi pentru orice s-ar întâmpla".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici