Un ofiţer pakistanez ISI ar fi facilitat atacul din 2009 asupra agenţilor CIA în Afganistan

Un ofiţer al serviciilor pakistaneze de informaţii a plătit 200.000 de dolari unei reţele extremiste pentru a faclita un atac sinucigaş cu bombă asupra agenţilor CIA de la o bază din Afganistan în 2009, potrivit unui document declasificat al Guvernului american, obţinut de un grup de cercetare.

1805 afișări
Imaginea articolului Un ofiţer pakistanez ISI ar fi facilitat atacul din 2009 asupra agenţilor CIA în Afganistan

Un ofiţer pakistanez ISI ar fi facilitat atacul din 2009 asupra agenţilor CIA în Afganistan (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Documentul obţinut de Arhiva pentru Securitate Naţională, un institut de cercetare nonguvernamental condus de Universitatea George Washington, sugerează că agenţia de informaţii din Pakistan (ISI) şi reţeaua Haqqani au fost implicate în facilitarea atacului, potrivit Reuters online.

Atacul din data de 30 decembrie 2009, lansat asupra Bazei americane Chapman din provincia Khost, situată în estul Afganistanului, comis de un medic iordanian care lucra ca dublu agent pentru Al-Qaida şi pentru talibani, s-a soldat cu moartea a şapte agenţi CIA (Agenţiei Centrale americane de Informaţii) şi rănirea altor şase.

Potrivit documentului, care datează din februarie 2010, un ofiţer pakistanez ISI neidentificat a oferit 200.000 de dolari grupului Haqqani şi altui bărbat "pentru a facilita atacul asupra bazei Chapman". Unui comandant afgan din Khost i s-a promis suma de 100.000 de dolari pentru a facilita atacul, însă a murit în explozie, mai arată documentul.

Deoarece documentul este puternic cenzurat, nu este clar dacă acesta reflectă un consens al agenţiei de informaţii sau dacă este o informaţie fragmentată. Într-un rând din text, tăiat cu o linie orizontală, se preciza faptul că "acesta este un raport de informare, nu o informaţie evaluată până la final".

Documentul este aproape în întregime redactat la baza Chapman, excepţie făcând două pasaje despre presupusa implicare ISI în atac.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici