Un opozant rus aflat în închisoare este de 50 de zile în greva foamei

Un opozant rus, încarcerat după o manifestaţie organizată în mai 2012, cu o zi înainte de învestitura lui Vladimir Putin, este de 50 de zile în greva foamei, iar starea sa de sănătate este pusă în pericol.

69 afișări
Imaginea articolului Un opozant rus aflat în închisoare este de 50 de zile în greva foamei

Vladimir Putin (Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Serghei Krivov, în vârstă de 51 de ani, şi-a început greva foamei la 19 septembrie pentru a protesta faţă de detenţia sa şi a altor 14 acuzaţi în "dosarul Bolotnaia", de la numele pieţei din centrul Moscovei, unde au avut loc ciocniri în timpul unei manifestaţii în mai 2012 împotriva revenirii lui Vladimir Putin la Kremlin.

"Starea sa de sănătate nu este bună, el este foarte marcat fizic, vorbeşte lent", a subliniat avocatul Viaceslav Makarov.

"Medicii închisorii au încetat să îl mai cântărească pentru că pierde rapid în greutate. I s-a luat tensiunea o dată, îi mai iau doar sânge, în timp ce el are nevoie de o urmărire completă. A slăbit 15 kilograme", a continuat Makarov.

"Este foarte periculos, nimeni nu îl controlează, poate să îşi continue greva până la moarte", a declarat avocatul.

Dosarul Bolotnaia, considerat de opoziţie ca emblematic pentru contestarea alegerii lui Vladimir Putin pentru un al treilea mandat de preşedinte, implică 27 de persoane, dintre care 15 sunt în arest preventiv de peste un an.

Două dintre ele au fost condamnate la până la patru ani şi jumătate de închisoare, iar o altă persoană, care ar suferi de o formă uşoară de schizofrenie, la internare forţată într-un azil psihiatric.

Majoritatea inculpaţilor sunt cetăţeni obişnuiţi care nu aparţin niciunei mişcări politice.

Unii sunt acuzaţi că au aruncat cu sticle de plastic, alţii că au răsturnat cabine de WC-uri publice sau că au opus rezistenţă forţelor de ordine, dar toţi au fost inculpaţi pentru "tulburări masive", o infracţiune care, potrivit Codului Penal rus, înseamnă "atingere adusă ordinii publice de o mulţime, incendiere voluntară, distrugere de bunuri, utilizarea armelor de foc şi a explozibililor".

Ei riscă până la opt ani de închisoare.

Potrivit Parchetului, 82 de poliţişti au fost răniţi în cursul confruntărilor a căror origine rămâne controversată, opoziţia acuzând forţele de ordine că le-au provocat pentru a pune capăt oricărei contestaţii. Zeci de manifestanţi au fost, de asemenea, răniţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici