Un politician francez le cere musulmanilor "discreţie" în privinţa interzicerii costumului burkini

Propunerea lui Jean-Pierre Chevènement, fost ministru de Interne al Franţei, ca musulmanii să fie "discreţi" în legătură cu controversata interzicere a costumului burkini a stârnit indignare, informează publicaţia The Independent.

1518 afișări
Imaginea articolului Un politician francez le cere musulmanilor "discreţie" în privinţa interzicerii costumului burkini

Un politician francez le cere musulmanilor "discreţie" în privinţa interzicerii costumului burkini

Jean-Pierre Chevènement, în vârstă de 77 de ani, a fost desemnat la conducerea Fundaţiei islamului francez de către preşedintele Francois Hollande, în ciuda faptului că acesta nu era musulman.

În momentul punerii sale în funcţie, Jean-Pierre Chevènement s-a descris drept un "republican laic" declarând: "Vederile laice nu sunt îndreptate împotriva religiei, eliberează spiritualitatea de orice fel de influenţă a statului. Nu intenţionez să intervin în sfera religioasă".

"Sfatul pe care îl ofer în aceste vremuri dificile, precum imamul moscheei din Bordeaux, este de păstrare a discreţiei", a declarat fostul ministru de Interne ziarului Le Parisien.

"Musulmanilor, precum tuturor cetăţenilor francezi, ar trebui să li se permită să se roage nestingheriţi, dar aceştia trebuie să înţeleagă că în spaţiul public există interes public, toţi cetăţenii ar trebui să facă efortul de fi rezonabili", a adăugat acesta.

Apelul la "discreţie" a provocat indignarea în mediile de socializare, criticii comparând remarca cu politica nazistă.

Guvernul francez investeşte în reactivarea Fundaţiei, un proiect înfiinţat cu 11 ani în urmă, care are ca scop integrare unui spirit naţionalist islamismului francez. Propunerile includ oferirea unei pregătiri laice imamilor, crearea unui institut de cercetare islamist sau interzicerea moscheilor de a conta pe finanţările străine.

Chevènement a declarat că doreşte să-i împiedice pe tinerii musulmani francezi să se "alăture cultului suicidal răspândit de Stat Islamic şi salafişti".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici