Un pro-rus şi anti-liberal a câştigat alegerile din Slovacia

Câştigătorul alegerilor din Slovacia, Robert Fico, pro-rus şi anti-liberal, era pregătit duminică să înceapă discuţiile de coaliţie pentru a forma un guvern care, probabil, se va alătura Ungariei în a se opune ajutorului militar al Uniunii Europene pentru Ucraina, scrie Reuters.

1504 afișări
Imaginea articolului Un pro-rus şi anti-liberal a câştigat alegerile din Slovacia

Un pro-rus şi anti-liberal a câştigat alegerile din Slovacia

Partidul SMER-SSD al fostului prim-ministru, în vârstă de 59 de ani, a obţinut aproape 23% din voturile parlamentare de sâmbătă, obţinând acordul preşedintelui pentru a începe discuţiile pentru a înlocui un guvern tehnocrat care a susţinut Kievul împotriva invaziei Rusiei.

„Nu schimbăm faptul că suntem pregătiţi să ajutăm Ucraina în mod umanitar”, a declarat Fico, pe care analiştii îl consideră inspirat de premierul naţionalist al Ungariei, Viktor Orban, care a intrat frecvent în conflict cu UE.

„Suntem pregătiţi să ajutăm la reconstrucţia statului, dar cunoaşteţi opinia noastră privind înarmarea Ucrainei”, a adăugat el într-o conferinţă de presă.

Apelul din campanie al lui Fico „Nici măcar un singur rând” pentru Ucraina vecină a avut ecou în această naţiune de 5,5 milioane de locuitori.

Slovacia este membră a alianţei militare NATO, care susţine Ucraina împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, dar mulţi dintre locuitorii săi sunt solidari cu linia Moscovei, care susţine că Occidentul vrea să o anihileze.

Fico a declarat că Slovacia are probleme mai mari decât problema Ucrainei, inclusiv preţurile la energie şi costurile de trai, dar că partidul său va face tot posibilul pentru a începe negocierile de pace.

Partidul liberal Progresivne Slovensko (Slovacia Progresistă, PS) din Slovacia s-a clasat pe locul al doilea în scrutinul de sâmbătă, cu aproape 18% din voturi, şi doreşte să menţină cursul în ceea ce priveşte susţinerea Ucrainei.

Aşadar, Fico ar putea să se uite la partidul de stânga moderată HLAS (Vocea), care s-a clasat pe locul al treilea cu aproape 15% din voturi, ca la un partener, alături de Partidul Naţional Slovac, naţionalist şi pro-rus.

El a declarat că discuţiile pentru coaliţie ar putea dura două săptămâni.

Liderul HLAS, Peter Pellegrini, a declarat că livrările de muniţie către Ucraina sunt bune pentru industria de apărare a Slovaciei, iar partidul a susţinut poziţia UE împotriva invaziei.

Analiştii şi diplomaţii spun că, din cauza pragmatismului lui Fico, acesta şi-ar putea atenua retorica în viitor, în special în cadrul unei coaliţii cu HLAS.

Slovacia a donat deja Ucrainei cea mai mare parte din ceea ce a putut din rezervele de stat - inclusiv avioane de luptă - iar Fico nu a clarificat dacă partidul său va încerca să pună capăt livrărilor comerciale din partea industriei de apărare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici