Un raport al Consiliului de Securitate ONU acuză Guvernul din Yemen de corupţie şi spălare de bani

  • Consiliul de Securitate ONU a acuzat Guvernul din Yemen de corupţie şi spălare de bani, conform unui raport anual urmărit de Reuters.
  • Ancheta celor de la ONU a concluzionat că Banca Centrală din Yemen a încălcat regulile valutare, a manipulat piaţa valutară şi a iniţiat ”o schemă elaborată de spălare a banilor”.
  • Banca Centrală din Yemen, pe de altă parte, susţine că operaţiunile au fost transparente şi în acord cu cerinţele bancare internaţionale.
450 afișări
Imaginea articolului Un raport al Consiliului de Securitate ONU acuză Guvernul din Yemen de corupţie şi spălare de bani

Consiliul de Securitate ONU a acuzat Guvernul din Yemen de corupţie şi spălare de bani, conform unui raport anual urmărit de Reuters. Ca urmare, aprovizionarea adecvată cu alimente de bază a fost limitată şi gruparea rebelilor houthi (desemnaţi de SUA grupare teroristă) a colectat aproximativ 1.8 miliarde de dolari din veniturile statului în 2019, pentru finanţarea războiului.

Raportul anual al Consiliului de Securitate ONU şi acuzaţiile survenite la adresa Guvernului din Yemen coincid şi cu declaraţiile recente ale oficialilor ONU, care au avertizat că ţara este în pragul foametei şi milioane de locuitori sunt în pericol.

Raportul arată că Arabia Saudită a deschis un depozit de 2 miliarde de dolari la Banca Centrală din Yemen, în luna ianuarie, anul 2018, pentru finanţarea unui program de dezvoltare şi reconstrucţie. Banii ar fi trebuit să sprijine achiziţia de mâncare (alimente de bază), mai exact să asigure securitatea alimentară şi să stabilizeze preţurile de pe piaţa internă.

Ancheta celor de la ONU a concluzionat că Banca Centrală din Yemen a încălcat regulile valutare, a manipulat piaţa valutară şi a iniţiat ”o schemă elaborată de spălare a banilor”. Astfel, 423 de milioane de dolari din depozitul deschis de Arabia Saudită au fost transferaţi către companii private.

”423 de milioane de dolari, bani publici, au fost transferaţi ilegal către companii private. Documentele oferite de Banca Centrală din Yemen nu au reuşit să explice strategia din spatele tranzacţiilor”, conform concluziilor celor de la ONU.

Consiliul de Securitate ONU a menţionat că ”avem de-a face cu o schemă de spălare a banilor şi acţiuni de corupţie, în care principalii vinovaţi sunt instituţiile statului: Guvernul din Yemen şi Banca Centrală din Yemen, alături de companii private conduse de personalităţi politice”.

Banca Centrală din Yemen, pe de altă parte, susţine că operaţiunile au fost transparente şi în acord cu cerinţele bancare internaţionale.

”Banca Centrală din Yemen a stabilit cursul de schimb plecând de la legea Băncii Centrale din Yemen şi a încercat să adopte o politică prudentă de influenţare a cursului de schimb, într-un moment în care piaţa a suferit fluctuaţii accentuate, care ar fi condus la destabilizarea preţurilor bunurilor de bază”, au declarat oficialii Băncii Centrale.

O coaliţie militară condusă de Arabia Saudită a intervenit în Yemen, în 2015, în războiul condus de forţele statului împotriva rebelilor houthi. Războiul este, de fapt, la scară largă, perceput ca un conflict între Arabia Saudită şi Iran. Oficialii ONU încerc să reînvie discuţiile pentru un tratat de pace, ţinând cont de colapsul economic din Yemen şi epidemia de COVID-19.

Consiliul de Securitate ONU a atras atenţia că apar tot mai multe dovezi conform cărora entităţi din Iran trimit arme şi alte materiale explozibile rebelilor houthi. Iranul neagă orice acuzaţie. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici