Un spion „fără chip” acuzat că lucra pentru serviciile secrete britanice a fost arestat în China

Potrivit Beijingului, Huang lucra cu MI6 din 2015 şi avea rol de a aduna informaţii şi pentru a recruta noi agenţi.

175 afișări
Imaginea articolului Un spion „fără chip” acuzat că lucra pentru serviciile secrete britanice a fost arestat în China

Drapelul chinez

China a informat că a arestat un cetăţean străin pe motiv că ar fi spionat pentru Regatul Unit. Ministerul chinez al Securităţii de Stat (MSS) a declarat că a arestat o persoană pe nume Huang, care lucra cu MI6-ul britanic, în timp ce conducea o firmă străină de consultanţă.

Presupusul spion a fost indentificat doar după numele de familie, indicându-se doar că acesta era şeful unei agenţii de consultanţă din străinătate şi că este dintr-o „ţară terţă”.

Potrivit MSS, Huang a început să colaboreze cu MI6 în 2015 în chestiuni de informaţii, iar agenţia britanică şi-a instruit „spionul” să călătorească de mai multe ori în China sub pretextul unei identităţi publice, să colecteze informaţii şi să recruteze persoane pentru MI6.

Agenţia britanică de spionaj i-a oferit lui Huang pregătire profesională şi echipamente pentru schimbul de informaţii şi comunicaţii, potrivit MSS. Huang ar fi furnizat Marii Britanii 17 informaţii, inclusiv mai multe „secrete naţionale”.

Vestea vine în contextul în care China suprimă de câteva luni firmele internaţionale de consultanţă. În luna mai, autorităţile de securitate de stat au declarat că au percheziţionat mai multe birouri ale Capvision, o reţea de consultanţă cu birouri în Shanghai şi în New York.

Nu se cunoaşte naţionalitatea lui Huang

Anunţul a venit după ce oficialii chinezi au închis biroul din Beijing al Mintz Group, o firmă de due diligence corporativă din SUA, şi au chestionat angajaţii sucursalei locale de consultanţă Bain.

Măsurile fac parte dintr-un plan mai amplu al Beijingului de a spori supravegherea a ceea ce sunt considerate informaţii sensibile de securitate naţională.

În declaraţie, MSS nu a identificat nicio firmă şi nici n-a fost indicată naţionalitatea lui Huang. Practic, o persoană „fără chip”, scrie presa internaţională.

„Îndemnăm Regatul Unit să înceteze răspândirea dezinformării şi să pună capăt manipulării politice şi calomniei împotriva Chinei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, în timpul unei conferinţe de presă.

Între timp, FBI şi Departamentul de Justiţie al SUA au dezvăluit cazuri recente de presupus spionaj chinezesc făcut de către cetăţeni chinezi şi americani, inclusiv personal militar şi foşti ofiţeri de informaţii. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
huang,
spion,
mi6,
mss

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici