Un umorist brazilian ales deputat, supus unor teste pentru a dovedi că ştie să scrie şi să citească

Umoristul brazilian Francisco Oliveira, devenit deputat în urma alegerilor desfăşurate în Brazilia în octombrie, a fost supus unor examinări pentru a dovedi că ştie să scrie şi să citească, condiţii esenţiale pentru mandatul parlamentar.

17 afișări
Imaginea articolului Un umorist brazilian ales deputat, supus unor teste pentru a dovedi că ştie să scrie şi să citească

Un umorist brazilian ales deputat, supus unor teste pentru a dovedi că ştie să scrie şi să citească (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oliveira, cunoscut sub numele "clovnul Tiririca", a scris după dictare şi a făcut exerciţii de lectură, a declarat preşedintele tribunalului electoral din Sao Paulo, Walter de Almeida Guilherme.

Umoristul a fost acuzat de Parchetul din Sao Paulo că a falsificat documentaţia pentru înscrierea în cursa electorală, după ce au apărut dubii în legătură cu nivelul său de alfabetizare. Constituţia Braziliei le interzice analfabeţilor să deţină funcţii legislative şi guvernamentale.

"În momentul înscrierii la tribunal, nu au existat impedimente privind depunerea candidaturii; dubiile au apărut ulterior", a explicat preşedintele instanţei.

Judecătorul va trebui să stabilească dacă "clovnul Tiririca" este sau nu analfabet şi dacă va putea să devină deputat de Sao Paulo.

Oliveira, membru al Partidului Republicii (PR), a primit 1,35 milioane de voturi în alegerile din 3 octombrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici