Un vas din secolul 7 ÎEN, oferit cadou lui Margaret Thatcher a fost scos la licitaţie. Gestul a declanşat consternare în Cipru

Ciprul cere explicaţii după ce un vas antic oferit cadou lui Margaret Thatcher, în perioada în care aceasta ocupa funcţia de prim-ministru al Marii Britanii, ajunge la licitaţie informează platforma britanică The Telegraph

2556 afișări
Imaginea articolului Un vas din secolul 7 ÎEN, oferit cadou lui Margaret Thatcher a fost scos la licitaţie. Gestul a declanşat consternare în Cipru

Un vas din secolul 7 ÎEN, oferit cadou lui Margaret Thatcher a fost scos la licitaţie. Gestul a declanşat consternare în Cipru

Vasul antic a fost oferit cadou primului ministru britanic Margaret Thatcher în 1988 de preşedintele statului Cipru din acea perioadă. Statul cipriot cere acum explicaţii britanicilor în legătură cu apariţia vasului antic pe lista obiectelor scoase la vânzare în cadrul unei licitaţii. Oficialii din Cipru spun că obiectul a fost dăruit statului britanic mai degrabă şi nu lui Margaret Thatcher ca persoană, aşa că ar fi trebuit să rămână în proprietatea autorităţilor.

Ministru de externe al Ciprului a ridicat această problemă într-o întâlnire cu reprezentantul Marii Britanii la Nicosia.

Obiectul datează din secolul 7 ÎEN şi a fost dăruit de George Vassiliou, aflat în funcţia de preşedinte al Republicii Cipru, care a primit acordul departamentului pentru antichităţi din insulă pentru a scoate din ţară vestigiul arheologic.

Legislaţia britanică prevede că miniştrii pot păstra cadourile numai dacă valoarea acestora nu depăşeşte suma de 140 de lire sterlin, situaţie în care au posibilitatea să cumpere ei înşişi obiectul pe care şi-l doresc de la stat.

Soţia lui Vassiliou s-a arătat consternată de vânzarea vasului la o licitaţie programată în luna mai de casa Christie’s.

 

 

“Sunt sigură că soţul meu va fi foarte dezamăgit. După ce dna.Thatcher a încetat să mai fie prim-ministru, acest obiect străvechi de ceramică, oferit cadou ar fi trebuit să îşi găsească locul în strada Downing la numărul 10. Nu trebuia să fie scos la licitaţie de urmaşii ei. Nu era un cadou personal”, a explicat pe Twitter Androulla Vassiliou, fost comisar pentru educaţie şi cultură la Uniunea Europeană.

Vânzarea a fost remarcată de istoricul de artă Maria Paphitis care afirmă că vasul a fost vândut la Christie´s pentru 6.000 de lire sterline, ”un preţ cu mult mai mare decât estimarea iniţială de 700-1.000 de lire sterline, datorită provenienţei”.

Nu este clar cine a scos la licitaţie obiectul, dar vasul a fost însoţit de un bilet scris de mâna fostei şefe a guvernului britanic pe care scria ”Vas cipriot străvechi pe care mi l-a dat preşedintele Vassiliou”.

E o “problemă de respect faţă de poporul din Cipru” şi vasul ar fi trebuit să rămână într-o colecţie oficială, a spus Paphitis. Vasul a fost unul dintre cele 200 de obiecte care i-au aparţinut lui Margaret Thatcher, oferite spre vânzare în luna mai.

Bunurile au fost vândute ”din partea beneficiarilor averii baronesei Thatcher”, au arătat cei de la Christie’s. Vâzarea a strâns peste un milion de lire şi a atras cumpărători din 36 de ţări de pe toate cele şase continente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici