Ungaria îşi propune să elimine dependenţa de gazul rusesc până în 2050

Ungaria, unul dintre cei mai dependenţi membri ai Uniunii Europene de energia rusă, îşi propune să elimine importurile de gaze ruseşti până în 2050 printr-o campanie de electrificare pe scară largă, a declarat marţi ministrul tehnologiei şi industriei, Laszlo Palkovics, conform Reuters.

286 afișări
Imaginea articolului Ungaria îşi propune să elimine dependenţa de gazul rusesc până în 2050

Ungaria îşi propune să elimine dependenţa de gazul rusesc până în 2050

În cadrul unui acord pe 15 ani semnat anul trecut cu Rusia, înainte de începerea războiului din Ucraina, Ungaria primeşte 4,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an prin Bulgaria şi Serbia.

În iulie, guvernul premierului naţionalist Viktor Orban a eliminat plafonarea de ani de zile a preţurilor la utilităţi pentru gospodăriile cu consum mai mare, ceea ce, potrivit lui Palkovics, va contribui probabil la o scădere a consumului de gaze.

Palkovics a declarat că guvernul va revizui strategia energetică a Ungariei în primul trimestru al anului 2023, încercând să reducă dependenţa de gaz şi să stimuleze producţia de electricitate bazându-se pe energia nucleară şi solară, precum şi pe o posibilă trecere la parcuri eoliene.

Palkovics a spus că gospodăriile, care au folosit 4 miliarde de metri cubi de gaze anul trecut, îşi vor reduce probabil consumul cu cel puţin 800 de milioane de metri cubi după ce subvenţiile vor fi reduse, iar alte economii vor fi realizate prin măsuri guvernamentale de limitare a consumului.

Ca un prim pas, Ungaria îşi propune să reducă ponderea gazului în consumul total de energie la 26% până în 2030, de la 35% anul trecut, o scădere de aproximativ 2,4 miliarde de metri cubi, a spus Palkovics.

El a precizat că revizuirea sistemului energetic ungar, inclusiv limitarea consumului de gaze, creşterea ponderii energiei regenerabile şi a capacităţilor de stocare, va costa aproximativ 24 de miliarde de euro, din care 16 miliarde de euro vor proveni din fonduri UE.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ungaria,
gaze,
rusia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici