Ungaria şi SUA au început un dialog cu privire la problema interceptărilor NSA

Autorităţi "relevante" din Ungaria şi Statele Unite au început un dialog cu privire la problema interceptărilor în legătură cu Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA), a declarat vineri Ministerul ungar de Externe pentru MTI.

305 afișări
Imaginea articolului Ungaria şi SUA au început un dialog cu privire la problema interceptărilor NSA

Ungaria şi SUA au început un dialog cu privire la problema interceptărilor NSA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul ungur de Externe Janos Martonyi a ridicat problema acitivităţilor NSA în cadrul unei întâlniri cu asistenta secretarului de Stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice Victoria Nuland, în marja unei reuniuni cu oficiali în domeniul politicii externe din cadrul Grupului de la Vişegrad şi Iniţiativei Central Europene, joi, la Godollo, potrivit unui comunicat al ministerului ungar.

Martonyi a cerut partenerilor americani informaţii despre detalii ale acestei probleme care poate viza Ungaria, potrivit aceleiaşi surse.

Nuland a spus că preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat regretul cu privire la problema interceptărilor, care afectează relaţiile transatlantice. Ea a notat că Obama a dat instrucţiuni pentru revizuirea sistemului american de spionaj, iar un raport în acest sens este aşteptat până la sfârşitul anului.

"Un dialog a început între autorităţi relevante americane şi ungureşti privind lansarea şi intensificarea unei cooperări atât în privinţa securităţii, cît şi a caracterului privat, luat integral în consideraţie", se arată în comunicat.

Ministerul ungar de Externe a cerut miercuri "explicaţii imediate" din partea Statelor Unite cu privire la prezenţa unor staţii de interceptare în oraşe mari ungureşti, inlusiv la Budapesta, dezvăluite într-un recent raport WikiLeaks.

Martonyi a declarat pentru presă că este necesară restaurarea încrederii în Statele Unite, deoarece aceasta reprezintă baza oricărei cooperări. El a declarat că nu a primit încă un răspuns din partea ambasadorului american la întrebarea dacă au fost interceptate persoane sau instituţii.

Şeful diplomaţiei ungureşti a declarat joi pentru un post comercial, HirTV, că este necesar să se clarifice dacă premierul Viktor Orban s-a aflat printre ţintele activităţilor de interceptare ale NSA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici