UNHCR denunţă intoleranţa şi xenofobia din Italia

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a denunţat marţi "climatul de intoleranţă" şi "xenofobia" din Italia, în urma violenţelor împotriva comunităţii române care au avut loc după uciderea unei italience, faptă atribuită unui român de etnie romă, relatează AFP.

1 afișare
Imaginea articolului UNHCR denunţă intoleranţa şi xenofobia din Italia

UNHCR denunţă intoleranţa şi xenofobia din Italia

"UNHCR îşi exprimă îngrijorarea pentru climatul de intoleranţă care s-a instaurat în urma morţii", săptămâna trecută, a Giovannei Reggiani, o italiancă în vârstă de 47 de ani, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

"Operaţiunea de represalii (a unui grup de italieni mascaţi şi înarmaţi-n.r.) împotriva unui grup de români (...) evidenţiază o stare de tensiune faţă de străini, alimentată printre altele de anii de răspunsuri demagogice din partea mediilor politice la subiecte legate de imigraţie", adaugă UNHCR.

Înaltul Comisariat denunţă astfel implicit anii guvernării lui Silvio Berlusconi (2001-2006), la care a participat Liga Nordului a lui Umberto Bossi, pentru care lupta împotriva imigraţiei era una dintre principalele preocupări.

"Retorica antiimigraţie (...) riscă să incrimineze comunităţi întregi, generând din partea populaţiei reacţii dificil de stăpânit", a avertizat UNHCR.

UNHCR critică dur presa italiană, apreciind că a jucat "un rol fundamental în întreţinerea acestui climat de intoleranţă".

Amintind că romii "au făcut adesea subiectul unor adevărate persecuţii", UNHCR cere ca "această problemă complexă să fie tratată în mod echilibrat printr-un proces de integrare care să implice comunitatea romă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici