UNICEF: Copiii, primele victime ale crizei din Portugalia

Copiii sunt principalele victime ale crizei economice care a afectat Portugalia şi primii care au suferit din cauza unor măsuri de austeritate precum reducerea alocaţiilor familiale şi creşterea impozitelor, a apreciat luni UNICEF.

317 afișări
Imaginea articolului UNICEF: Copiii, primele victime ale crizei din Portugalia

UNICEF: Copiii, primele victime ale crizei din Portugalia

"De la începutul crizei, inegalităţile au sporit, iar rata sărăciei a crescut mai ales în rândurile familiilor monoparentale şi celor extinse", a declarat în faţa presei Madalena Marçal Grilo, directoarea UNICEF Portugalia.

Aproape un copil portughez din patru (24%) trăia în 2012 în familii afectate de sărăcie, obligate să renunţe la maşina de spălat, la autoturism, la televizor sau chiar la telefon, din cauza lipsei de mijloace financiare, relevă într-un studiu UNICEF, un organism umanitar al ONU pentru ajutorarea copiilor.

În total, 31% din familiile extinse şi 41% din familiile monoparentale trăiau în 2011 sub pragul sărăciei, cu un venit lunar sub 416 euro pe membru.

Intervievaţi de UNICEF, copii din familii afectate de sărăcie au indicat o scădere importantă a consumului de carne, peşte şi iaurt, a cumpărăturilor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, dar şi evacuări forţate din cauza costurilor prea mari la chirii.

Peste 546.000 de copii şi-au pierdut dreptul la alocaţii familiale în perioada 2009-2012, adică 30% din beneficiari. Cheltuielile de stat consacrate acestor prestaţii sociale au scăzut cu 33% în 2011, apoi cu 4% în 2012, constată UNICEF.

"Un alt factor preocupant, peste jumătate din persoanele fără loc de muncă nu aveau dreptul la vreo alocaţie de şomaj în 2012", a deplâns Marçal Grilo.

Între 2008 şi 2012, numărul şomerilor s-a dublat în Portugalia, de la 427.000 la 860.000. După un vârf de 17,5% la începutul lui 2013, rata şomajului a scăzut la 13,9% în al doilea trimestru al anului 2014, iar economia şi-a revenit odată cu reluarea creşterii.

În schimbul unui împrumut de 78 de miliarde de euro acordat în 2011 de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Portugalia a pus în aplicare un program de rigoare bugetară pe care l-a încheiat în luna mai a acestui an.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici