Uniunea Europeană acordă Albaniei statutul de ţară candidată la aderare

Statele membre UE au decis, marţi, să acorde Albaniei statutul de ţară candidată la aderare, dar negocierile se anunţă de durată şi vor necesita importante reforme în domeniul justiţiei, a anunţat Comisia Europeană.

1692 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană acordă Albaniei statutul de ţară candidată la aderare

Uniunea Europeană acordă Albaniei statutul de ţară candidată la aderare (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Decizia a fost luată la reuniunea miniştrilor europeni de Externe de la Luxemburg, în urma recomandării în acest sens din partea Comisiei Europene.

Decizia urmează să fie aprobată de şefii de stat şi de guvern din cele 28 de state membre UE la summitul programat pentru joi şi vineri la Ieper şi Bruxelles.

Statutul de ţară candidată nu înseamnă o aderare automată şi deschide calea unui proces de negocieri "care se anunţă de durată".

La Tirana, premierul albanez Edi Rama a primit cu entuziasm decizia miniştrilor europeni de Externe şi s-a declarat, de asemenea, conştient în legătură cu reformele pe care trebuie să le facă ţara sa.

"Decizia reprezintă începutul unei mari provocări în drumul spre progres şi prosperitate economică, spre o societate democratică care să respecte valorile europene", a afirmat premierul Rama, într-o conferinţă de presă.

"Mai este mult de muncă, multe schimbări, în special în domeniul justiţiei, înainte de începerea negocierilor de aderare, următoarea etapă în vederea obţinerii statului de membru cu drepturi depline al UE", a adăugat şeful Guvernului de la Tirana.

Comisia Europeană a recomandat ca Albaniei să-i fie acordat statutul de ţară candidată la UE pentru a încuraja progresul înregistrat de micul stat balcanic în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, precum şi în instaurarea statului de drept.

"Procesul va continua şi este prevăzut un mecanism de monitorizare", potrivit unor surse europene.

După ce numărul statelor membre UE a crescut de la 15 la 28 în zece ani, procesul de extindere a înregistrat o încetinire. Negocierile de aderare cu Serbia au fost lansate în ianuarie, dar perspectivele sunt mult mai nesigure pentru celelalte ţări care aspiră la aderare, printre care Muntenegru, Macedonia, Kosovo şi Bosnia Herţegovina.

Turcia a obţinut statutul de ţară candidată la aderare în decembrie 1999, iar negocierile au început în 2004.

La summitul de joi şi vineri, liderii UE urmează, de asemenea, finalizeze semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina, după ce o primă parte a fost parafată la sfârşitul lunii martie, şi să semneze acordurile cu Republica Moldova şi Georgia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici