Uniunea Europeană consideră că Turcia trebuie să dovedească faptul că organizaţia lui Fethullah Gulen ar fi una teroristă

Gilles de Kerchove, coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, a declarat că Uniunea Europeană are nevoie de dovezi concrete din partea Turciei pentru a considera organizaţia clericului musulman Fethullah Gulen drept una de natură teroristă, potrivit agenţiei Reuters.

628 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană consideră că Turcia trebuie să dovedească faptul că organizaţia lui Fethullah Gulen ar fi una teroristă

Uniunea Europeană consideră că Turcia trebuie să dovedească faptul că organizaţia lui Fethullah Gulen ar fi una teroristă

Clericul musulman Fethullah Gülen, fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan şi lider al Mişcării Gülen (Hizmet), care trăieşte în autoexil în statul american Pennsylvania, este acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa eşuată de lovitură de stat. Gulen a negat însă orice implicare în complotul eşuat şi îl acuză pe Erdogan că încearcă să acapareze şi mai multă putere.

Ankara a catalogat mişcarea lui Gülen (Hizmet) drept Organizaţia teroristă Fethullahistă (FETO), iar mii de persoane suspectate că ar avea legătură cu aceasta au fost arestate.

"Cât despre FETO, nu considerăm că este o organizaţie teroristă, şi nu cred că UE îşi va schimba prea curând poziţia", a declarat oficialul european.

"Nu avem nevoie doar de dovezi circumstanţiale - cum ar fi descărcarea unei aplicaţii - ci informaţii concrete substanţiale care să arate că erau implicaţi(…)", a afirmat Gilles de Kerchove într-un interviu pentru agenţia de ştiri Reuters.

În urma tentativei eşuate de lovitură de stat militară din Turcia, autorităţile de la Ankara au declanşat o amplă campanie de pedepsire a persoanelor suspectate că ar fi participat la această acţiune. Sute de mii de persoane au fost demis din funcţii, iar zeci de mii oameni au fost arestaţi, inclusiv mulţi oponenţi ai preşedintelui Recep Erdogan.

Măsurile represive luate de Ankara, care au vizat inclusiv jurnalişti străini, au provocat o reacţie dură din partea multor ţări UE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici