Uniunea Europeană creează Fondul pentru Apărare, pentru creşterea influenţei pe plan mondial

  • Uniunea Europeană creează Fondul pentru Apărare, cu un cuantum iniţial de aproape opt miliarde de euro
  • Fondul prevede investiţii în tehnologii inovative şi în programe de dezvoltare
  • Kramp-Karrenbauer: "Noul Fond European pentru Apărare va consolida abilitatea UE de protejare a cetăţenilor şi va face UE un actor global mai puternic"
1190 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană creează Fondul pentru Apărare, pentru creşterea influenţei pe plan mondial

Noul Fond european pentru Apărare va avea iniţial un cuantum de aproape opt miliarde de euro, având scopul de suplimentare a capacităţilor militare europene şi de creştere a influenţei Uniunii Europene pe plan mondial.

"Preşedinţia germană a Consiliului UE a ajuns astăzi la un acord politic provizoriu cu reprezentanţii Parlamentului European pentru o reglementare care prevede constituirea Fondului European pentru Apărare, în contextul Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027", anunţă Consiliul UE, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

Fondul UE pentru Apărare va avea nivelul de 7,95 de miliarde de euro, din care 2,65 miliarde de euro vor fi alocate pentru proiecte de cercetare, iar 5,3 miliarde de euro pentru programe concrete de dezvoltare.

"Sunt încântată să anunţ că am convenit asupra unui instrument solid, de perspectivă, care va intensifica activităţile de cercetare şi dezvoltare a capabilităţilor comune în domeniul securităţii şi apărării. Noul Fond European pentru Apărare va consolida abilitatea UE de protejare a cetăţenilor şi va face Uniunea Europeană un actor global mai puternic", a declarat Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul Apărării din Germania, ţară care exercită în prezent Preşedinţia Consiliului UE.

Comisia Europeană ceruse iniţial 11,5 miliarde de euro pentru Fondul European al Apărării, dar nivelul iniţial de 7,95 miliarde este rezultatul negocierilor cu statele membre şi cu Parlamentul European.

Cooperarea structurată permanentă (PESCO) şi noul Fond pentru Apărare constituie piloni ai Uniunii pentru apărare, având rolul reducerii dependenţei militare de ţări precum Statele Unite, notează agenţia DPA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ue,
fond aparare

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici