Uniunea Europeană inaugurează prima bază de lansare a sateliţilor de pe continent

Uniunea Europeană doreşte să îşi consolideze capacitatea de a lansa sateliţi de mici dimensiuni în spaţiu cu o nouă platformă de lansare în regiunea arctică a Suediei.

420 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană inaugurează prima bază de lansare a sateliţilor de pe continent

Oficialii europeni şi regele suedez Carl XVI Gustaf au inaugurat vineri primul complex de lansare orbitală din Europa continentală al UE, în timpul unei vizite în Suedia a membrilor Comisiei Europene.

Noua instalaţie de la Centrul spaţial Esrange de lângă oraşul Kiruna ar trebui să completeze actualele capacităţi de lansare ale UE din Guyana Franceză, informează AP.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că micii sateliţi sunt cruciali pentru a urmări dezastrele naturale în timp real şi, în contextul războiului Rusiei din Ucraina, pentru a contribui la garantarea securităţii globale.  "Astăzi, ştim că bravii soldaţi ucraineni folosesc în mod eficient sateliţi mici pentru a urmări mişcările trupelor ruseşti", a declarat ea.

"Fiind primul loc de lansare orbitală de pe continentul nostru, acesta oferă o poartă europeană independentă către spaţiu", a adăugat Ursula von der Leyen.

Prima lansare a unui satelit este aşteptată anul viitor.

Numărul total de sateliţi ar putea ajunge la 100.000 până în 2040, faţă de cei 5.000 de sateliţi operaţionali din prezent, potrivit Swedish Space Corp. sau SSC.

"Acesta este un salt uriaş pentru SSC, pentru Suedia, pentru Europa şi pentru restul lumii", a declarat directorul executiv al SSC, Stefan Gardefjord.

"Sateliţii sunt decisivi pentru multe funcţii ale vieţii de zi cu zi din lumea modernă de astăzi, iar nevoia lor nu va face decât să crească în anii următori, spaţiul jucând un rol şi mai important", a mai spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici